Najdraži recept mog djetinjstva - biskvit u zdjeli.
Biskvit u zdjeli, recept moje tete Jelene Debossens, Zagreb
Omiljena poslastica cijele moje šire obitelji. Teta Jelena (bakina sestra) ga je pravila skoro svaku nedjelju za obiteljski ručak, za rođendane, imendane..., a mi smo ga obožavali pa je moja mama prepisala recept i često ga radila... Svaki put bi uz bijelu kremu stavila drugačiji domaći đem. Moj favorit je – domaći đem od marelice.
Vrijeme pečenja: 20 minuta
vrijeme hlađenja: nekoliko sati da se fino može rezati
Temperatura pećnice: 180C
Četvrtasti kalup iz pećnice
Biskvit:
- 6 bjelanjaka
- 6 žumanjaka
- 6 ravnih žlica štaub šećera
- 1 žlica ruma
- 6 ravnih žlica glatkog brašna
- prašak za pecivo (na vrh noža)
Krema:
- 3 žumanjka
- 6 ravnih žlica šećera
- 2 žlice gustina
- 6 dl mlakog mlijeka
Premaz:
- domaći pekmez od marelica (zagrijan da se otopi)
Dodatak:
- grožđice (natopiti ih u rumu)
- tučeno slatko vrhnje (šlag)
- ribana čokolada
1. Zagrijte pećnicu na 180C.
2. Napravite biskvit: jelanjke umutite u čvrsti snijeg. Posebno žumanjke izmiksajte sa štaub šećerom, dodajte rum, vanilin šećer, malo cimeta i koricu od limuna. U 6 žlica brašna dodajte prašak za pecivo i zajedno prosijajte. Dodajte jednu žlica brašna, jednu snijega, jednu brašna pa jednu snijega i tako naizmjence. Smjesu sipajte na masni papir u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta.
3. U zdjelici natopite grožđice u rum i pustite da odstoje.
4. Dok se biskvit peče, napravite kremu: žumanjke pomiješajte sa šećerom, dodajte gustin i sipajte u mlako mlijeko. Kuhajte i miješajte na laganoj vatri 2-3 minute dok se krema ne zgusne.
5. Izvadite pečen biskvit iz kalupa na rešetku da se ohladi, a kad se ohladi narežite ga na trake široke oko 2 centimetara.
6. U zdjelu slažite biskvit narezan na trake tako da prekrijete cijelu površinu zdjele. Na biskvit namažite zagrijan i malo otopljen pekmez od marelica, pospite grožđicama natopljenim u rumu, ako volite rum - dodatno poškropite rumom i prelijte s pripremljenom kremom. Na isti način slažite i drugi i treći red, a na vrh izlijte preostalu kremu.
7. Dodajte na vrh šlag ili ga servirajte sa strane i pospite prema želji ili ribanom čokoladom ili voćem.