Recept: Biskvit u zdjeli

| Wine and dine |

Biskvit u zdjeli, Suzy Josipović Redžepagić, Mama zna
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Najdraži recept mog djetinjstva - biskvit u zdjeli.

Biskvit u zdjeli, recept moje tete Jelene Debossens, Zagreb

Omiljena poslastica cijele moje šire obitelji. Teta Jelena (bakina sestra) ga je pravila skoro svaku nedjelju za obiteljski ručak, za rođendane, imendane..., a mi smo ga obožavali pa je moja mama prepisala recept i često ga radila... Svaki put bi uz bijelu kremu stavila drugačiji domaći đem. Moj favorit je – domaći đem od marelice.

Vrijeme pečenja: 20 minuta

vrijeme hlađenja: nekoliko sati da se fino može rezati

Temperatura pećnice: 180C

Četvrtasti kalup iz pećnice

Biskvit u zdjeli, Suzy Josipović Redžepagić, Mama zna
Biskvit u zdjeli

Biskvit:

  • 6 bjelanjaka
  • 6 žumanjaka
  • 6 ravnih žlica štaub šećera
  • 1 žlica ruma
  • 6 ravnih žlica glatkog brašna
  • prašak za pecivo (na vrh noža)

Krema:

  • 3 žumanjka
  • 6 ravnih žlica šećera
  • 2 žlice gustina
  • 6 dl mlakog mlijeka

Premaz:

  • domaći pekmez od marelica (zagrijan da se otopi)

Dodatak:

  • grožđice (natopiti ih u rumu)
  • tučeno slatko vrhnje (šlag)
  • ribana čokolada

1. Zagrijte pećnicu na 180C.

2. Napravite biskvit: jelanjke umutite u čvrsti snijeg. Posebno žumanjke izmiksajte sa štaub šećerom, dodajte rum, vanilin šećer, malo cimeta i koricu od limuna. U 6 žlica brašna dodajte prašak za pecivo i zajedno prosijajte. Dodajte jednu žlica brašna, jednu snijega, jednu brašna pa jednu snijega i tako naizmjence. Smjesu sipajte na masni papir u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta.

3. U zdjelici natopite grožđice u rum i pustite da odstoje.

4. Dok se biskvit peče, napravite kremu: žumanjke pomiješajte sa šećerom, dodajte gustin i sipajte u mlako mlijeko. Kuhajte i miješajte na laganoj vatri 2-3 minute dok se krema ne zgusne.

5. Izvadite pečen biskvit iz kalupa na rešetku da se ohladi, a kad se ohladi narežite ga na trake široke oko 2 centimetara.

6. U zdjelu slažite biskvit narezan na trake tako da prekrijete cijelu površinu zdjele. Na biskvit namažite zagrijan i malo otopljen pekmez od marelica, pospite grožđicama natopljenim u rumu, ako volite rum - dodatno poškropite rumom i prelijte s pripremljenom kremom. Na isti način slažite i drugi i treći red, a na vrh izlijte preostalu kremu.

7. Dodajte na vrh šlag ili ga servirajte sa strane i pospite prema želji ili ribanom čokoladom ili voćem.