Recept: Biskvit s jabukom, jogurtom, maslinovim uljem i cimetom
Vrijeme pripreme i pečenja: oko 1 sat
Vrijeme hlađenja: 15-ak minuta
- 1 1/2 šalice izmješanog jogurta
- 2/3 šalice maslinovog ulja
- 1/4 šalice soka od limuna
- 1 šalica šećera
- 3 jaja
- 1 vanilin šećer
- aroma vanilije
- 1 1/2 kilograma jabuka npr. Granny Smith (tj. 4 i ½ šalice)
- 2 1/2 šalice brašna (pola glatko, pola oštro)
- 2 1/2 žličice praška za pecivo
- 3/4 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- prstohvat svježe mljevenog muškatnog oraščića
- 2 1/2 žličice cimeta
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 2 žlice omekšanog putra
Zagrijte pećnicu na 180C.
Umutite tekuće sastojke: jogurt, maslinovo ulje, sok od limuna, šećer, jaja, aromu vanilije i vanilin šećer u veliku zdjelu. Ogulite jabuke i narežite ih na male kockice pa umiješajte u tekuće sastojke.
Dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu, sol, muškatni oraščić, i 1/2 žličice cimeta u prahu.
U drugu zdjelicu pomiješajte preostale 2 žličice cimeta sa smeđim šećerom i putrom.
Ulijte pola tijesta u nauljen i pobrašnjen kalup. Pospite s pola smjese cimeta i smeđeg šećera pa ulijte ostatak tijesta i pospite preostalim smjesom cimeta i smeđeg šećera.
Pecite u zagrijanoj pećnici oko 50 minuta. Ako je kolač po vrhu previše posmeđio, pred kraj pečenja pokrite ga folijom. Zabodite vilicu, a kad izađe čista, kolač je gotov. Pustiti ga da se ohladi 15-ak u kalupu pa ga izvadite, narežite na kocke i poslužite.
Kolač možete raditi i kao tortu u okruglom kalupu.