Recept: Bianco bakalar - bakalar na bijelo

| Wine and dine |

Bianco bakalar - na bijelo
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: BAKALAR NA BIJELO

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme namakanja bakalara: 2-3 dana

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme kuhanja: 40 minuta

  • 1 bakalar (60 dag – 80 dag)
  • 1 - 2 lovorova lista
  • 4 - 5 krumpira
  • 1 češnjak (pola cijelog, pola sitno nasjeckanog)
  • 2 dl mlijeka
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 2 – 3 dl maslinovog ulja
  • sol
  • papar (u zrnu i mljeveni)
  • maslinovo ulje
Bakalar na bijelo, kuhanje
Priprema bakalara na bijelo

Namočite bakalar 2 - 3 dana ranije i mijenjajte vodu nekoliko puta, blago savijajući ribu rukama. Kad je bakalar nabubrio, kuhajte ga 15-ak minuta u slanoj vodi, dodajte lovor i par zrna papra. Izvadite kuhani bakalar, ohladite ga i očistite svu kožu i kosti. U istu vodu u kojoj se kuhao bakalar, stavite krumpir narezan na šnite. Kuhani krumpir procijedite i dodajte bakalaru. Skuhajte par češnja češnjaka u mlijeku i s malo istog mlijeka prelijte po bakalaru. Dodajte i novi sitno sjeckani češnjak i peršin. Zalijte maslinovim uljem, dodajte malo vode od bakalara, posolite, popaprite i kuhajte na najslabijoj vatri povremeno potresajući lonac ili miješajući. Gotovo jelo opet zalijte maslinovim uljem i krumpir malo propasirajte vilicom i poslužite ili ako više volite sitnije komade bakalara - cijelo jelo izmiksajte štapnim mikserom da dobijete gustu mliječnu masu. Ako ga dobro izmiksate možete ga poslužiti i kao paštetu, na prepečenom kruhu. Dobar tek!