Recept: BAKALAR NA BIJELO
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme namakanja bakalara: 2-3 dana
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 40 minuta
- 1 bakalar (60 dag – 80 dag)
- 1 - 2 lovorova lista
- 4 - 5 krumpira
- 1 češnjak (pola cijelog, pola sitno nasjeckanog)
- 2 dl mlijeka
- peršin (sitno nasjeckan)
- 2 – 3 dl maslinovog ulja
- sol
- papar (u zrnu i mljeveni)
- maslinovo ulje
Namočite bakalar 2 - 3 dana ranije i mijenjajte vodu nekoliko puta, blago savijajući ribu rukama. Kad je bakalar nabubrio, kuhajte ga 15-ak minuta u slanoj vodi, dodajte lovor i par zrna papra. Izvadite kuhani bakalar, ohladite ga i očistite svu kožu i kosti. U istu vodu u kojoj se kuhao bakalar, stavite krumpir narezan na šnite. Kuhani krumpir procijedite i dodajte bakalaru. Skuhajte par češnja češnjaka u mlijeku i s malo istog mlijeka prelijte po bakalaru. Dodajte i novi sitno sjeckani češnjak i peršin. Zalijte maslinovim uljem, dodajte malo vode od bakalara, posolite, popaprite i kuhajte na najslabijoj vatri povremeno potresajući lonac ili miješajući. Gotovo jelo opet zalijte maslinovim uljem i krumpir malo propasirajte vilicom i poslužite ili ako više volite sitnije komade bakalara - cijelo jelo izmiksajte štapnim mikserom da dobijete gustu mliječnu masu. Ako ga dobro izmiksate možete ga poslužiti i kao paštetu, na prepečenom kruhu. Dobar tek!