Recept: Artičoke s graškom i krumpirom
Za 4 osobe
- 4 artičoke
- 4 krumpira
- ½ kg graška
- 1 luk
- 2-3 češnja češnjaka
- 2 – 3 šnite pancete (narezana na kockice)
- 2-3 žlice prezli
- 2-3 žlice parmezana (naribanog)
- 1 žličica nasjeckanog peršina
- maslinovo ulje
- 1 grančica ružmarina
- sok 1 limuna
- sol
- papar
Očistite artičoke, odrežite vrhove i uklonite teške vanjske listove, prepolovite na pola i odstranite stabiljku i srčiku (čičak – slamu). Stavite ih u vodu u koju dodajte sok 1 limuna da ne potamne i kuhajte 10 minuta.
Napravite filu za punjenje artičoka: na maslinovom ulju prepržite pancetu, dodajte češnjak pa maknite s vatre. U tu malo ohlađenu smjesu dodajte prezle i peršin, sol i papar te s tom filom napunite artičoke (između listića).
U visokoj tavi ili loncu na maslinovom ulju podinstajte sitno nasjeckan luk pa dodajte punjene artičoke, grašak i krumpir narezan na kockice, ružmarin, posolite i popaprite te sipajte vodu da skoro pokrije artičoke. Na laganoj vatri kuhajte 40-ak minuta i odmah servirajte. Na tanjuru pokapajte djevičanskim maslinovim uljem.