Recept:
PROFITEROLI (Les profiteroles au chocolat)
Profiteroli (profiterolles) su vrlo poznat, tradicionalan francuski toplo-hladan desert. Mi Hrvati takve samo bez čokoladnog preljeva zovemo princes krafne jer je to sve isto meko kuhano tijesto franc. petits choux, isto tijesto kao i za poznate eklere, a i Talijani svojataju profiterole. Možete kupiti već gotovo tijesto, gotovu kremu i gotov čokoladni preljev, a možete ih i sami napraviti. Također umjesto žute kreme, profiterole možete puniti samo sa šlagom u koji dodajte vaniliju i štaub šećer ili sladoledom od vanilije. Hladan sladoled i topli preljev, mmm... čisti užitak! Bon appétit!
Za 20-30 komada
Meko tijesto (Petits choux)
- 5 dl mlijeka
- 7 dl vode
- 1 mala žličica soli (2 g)
- 2 žličice šećera (5 g)
- 2 jaja
- 7,5 dag brašna
- 4,5 dag putra
Krema:
- 1/2 l mlijeka
- 4 žumanjka
- 9 dag šećera
- 4 dag škrobnog brašna (Gustina)
- ekstrakt vanilije ili sadržaj štapića vanilije
Čokoladni preljev:
- 15 dag slatkog vrhnja za šlag
- 15 dag tamne čokolade za kuhanje
Tijesto:
Zagrijte pećnicu na 180C. U tavi rastopite mlijeko, vodu, sol, šećer i putar. Kad smjesa prokuha, maknite s vatre, dodajte brašno odjednom, izmiješajte dok ne dobijete glatko tijesto i vratite na vatru još minutu, dvije dok se ne posuši i prestane se lijepiti za tavu. Maknite s vatre, dodajte jedno po jedno jaje i miješajte smjesu dok je ne sjedinite u glatko tijesto. Stavite tijesto u špricu (ili sa žličicom) i oblikujte male hrpice na masni papir za pečenje. Ne moraju biti skroz pravilne. Ostavite 2-3 cm razmaka između svake hrpice. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta dok ne dobiju zlatno-smećkastu boju. Važno: nemojte otvarati vrata pećnice jer će tijesto pasti, a treba se dići i biti iznutra šuplje. Ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Krema:
U međuvremenu napravite kremu. Zagrijte mlijeko do vrenja. U zdjeli umutite žumanjke sa šećerom i vanilijom dok smjesa ne postane pjenasta, dodajte škrobno brašno pa ulijte kipuće mlijeko i promiješajte pa vratite u tavu i miješajte dok se krema ne zgusne pa ohladite na hladnom mjestu. Pomoću slastičarske šprice punite pečene biskvite kremom (ili razrežite biskvit pa ih punite kremom pomoću žličice).
Čokoladni preljev:
Zagrijte vrhnje na vatri pa dodajte nasjeckanu čokoladu i promiješajte dok ne dobijete glatki čokoladni preljev.
Neposredno pred serviranje, toplim čokoladnim preljevom prelijte profiterole ili svaki umočite u kremu (vrh ili cijele).
Također možete ih servirati tako da na svaki tanjur prvo sipate malo preljeva, stavite nekoliko profiterola pa ih prelijete čokoladnim preljevom.