Prisiljeno slatko zelje s paradajzom ili kupus s paradajzom radile su i obje moje bake i moja mama, a danas ga rado radimo i moja sestra i ja. Malo izmijenjeno, laganije i nešto modernije nego one nekada. Izbacila sam brašno i zapršku, dodala malo mediteranskih začina, suncokretovo ulje ili mast zamijenila maslinovim... Možete ga napraviti gušće i servirati kao prilog uz faširane šnicle i pire krumpir ili malo rijeđe, kao varivo, sa žlicom. Bilo gušće ili rijeđe, ja ga najviše volim jesti samostalno, kao glavno jelo, ali zato pojedem nekoliko tanjura jer toliko guštam u njegovim okusima... Priznajem, "davim se" u zelju s paradajzom... Obožavam!
Evo moj receptić:
Prisiljeno zelje s paradajzom
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 40-ak minuta
- 1 manja glavica slatkog zelenog zelja ili pola velike glavice
- 2 žlice šećera (ili zamjene za šećer)
- kiml - može i ne mora
- 1-2 češnja češnjaka - protisnuti
- ½ l pirea od paradajza
- vode prema potrebi i želji (oko 3 dl)
- žlica octa
- mediteranske trave
- čili
- mješano ulje (maslinovo i suncokretovo) ili umjesto suncokretovog kockica putra ili kokosovo ulje
- sol
- cayanski papar
Zelje izrežite na tanke trakice i kratko blanširajte u slanoj vodi u koju dodajte žlicu octa. Na velikoj i širokoj tavi na ulju popržite šećer i dodajte blanširano zelje, kiml i protisnuti češnjak. Dodajte pire od paradajza, čili, mediteranske trave, nekoliko žlica vode, posolite i popaprite, poklopite i dinstajte na najmanjoj vatri oko pola sata. Svakih nekoliko minuta promiješajte i dodajte malo vode da bude tekuće (zelje pokriveno paradajzom).
Ako nemate vremena blanširati zelje, svježe ga dodajte poprženom šećeru, miješajte i poklopite, ono će se opet dinstati, ali malo duže nego kad je blanširano.