Prisiljeno zelje s paradajzom

| Wine and dine |

Prisiljeno zelje (kupus) s paradajzom
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Prisiljeno slatko zelje s paradajzom ili kupus s paradajzom radile su i obje moje bake i moja mama, a danas ga rado radimo i moja sestra i ja. Malo izmijenjeno, laganije i nešto modernije nego one nekada. Izbacila sam brašno i zapršku, dodala malo mediteranskih začina, suncokretovo ulje ili mast zamijenila maslinovim... Možete ga napraviti gušće i servirati kao prilog uz faširane šnicle i pire krumpir ili malo rijeđe, kao varivo, sa žlicom. Bilo gušće ili rijeđe, ja ga najviše volim jesti samostalno, kao glavno jelo, ali zato pojedem nekoliko tanjura jer toliko guštam u njegovim okusima... Priznajem, "davim se" u zelju s paradajzom... Obožavam!

Prisiljeno zelje s paradajzom, Suzy Josipović Redžepagić, Mama zna
Prisiljeno zelje s paradajzom

Evo moj receptić:

Prisiljeno zelje s paradajzom

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 40-ak minuta

  • 1 manja glavica slatkog zelenog zelja ili pola velike glavice
  • 2 žlice šećera (ili zamjene za šećer)
  • kiml - može i ne mora
  • 1-2 češnja češnjaka - protisnuti 
  • ½ l pirea od paradajza
  • vode prema potrebi i želji (oko 3 dl)
  • žlica octa
  • mediteranske trave
  • čili
  • mješano ulje (maslinovo i suncokretovo) ili umjesto suncokretovog kockica putra ili kokosovo ulje
  • sol
  • cayanski papar

Zelje izrežite na tanke trakice i kratko blanširajte u slanoj vodi u koju dodajte žlicu octa. Na velikoj i širokoj tavi na ulju popržite šećer i dodajte blanširano zelje, kiml i protisnuti češnjak. Dodajte pire od paradajza, čili, mediteranske trave, nekoliko žlica vode, posolite i popaprite, poklopite i dinstajte na najmanjoj vatri oko pola sata. Svakih nekoliko minuta promiješajte i dodajte malo vode da bude tekuće (zelje pokriveno paradajzom).

Ako nemate vremena blanširati zelje, svježe ga dodajte poprženom šećeru, miješajte i poklopite, ono će se opet dinstati, ali malo duže nego kad je blanširano.

Prisiljeno zelje s paradajzom
Prisiljeno zelje s paradajzom