Princezes krafne ili princezice kako ih mi u kući zovemo su zaista kolač kojeg svi obožavamo! Djeca često uglavnom sama rade bržu varijantu s već gotovim biskvitom te kremu s pudingom ili samo šlagom, a za to je expert moja Tara koja nas često iznenadi princezicama. Ovo je receptić princezica iz mamine bilježnice i još uvijek je najbolji.
Za oko 40 krafni
Temperatura pećnice: 220C pa 200C
Četvrtasti kalup od pećnice
Tijesto:
- 6 jaja
- 15 dag putra (ili oko 2 dl ulja)
- 15 dag glatkog brašna
- 2,5 dl vode
- prstohvat sode bikarbone – može i ne mora
- prstohvat soli
Krema:
- 6 jaja
- 12 žlica šećera
- 2 vanilin šećera
- 12 žlica brašna (ili 2 pudinga od vanilije)
- 1 l punomasnog mlijeka
- prstohvat soli i žlica šećera za snijeg od bjelanjaka
3 dl slatkog vrhnja za šlag (prema želji)
Štaub šećer – za posip ili otopljena čokolada – za ukras
Prvo pripremite kremu jer se mora dobro ohladiti.
Krema: Izmiješajte žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom, brašnom te oko 2 dl mlijeka. Preostalo mlijeko zakuhajte pa u njega polako sipajte smjesu sa žumanjcima i miješajte dok se krema ne zgusne (oko 7 minuta). Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli i žlicu šećera pred kraj te snijeg umiješajte u kremu od žumanjaka. Pokrijte kremu folijom.
Zagrijte pećnicu na 220C.
Tijesto: Prokuhajte vodu s putrom. Kad se putar otopi, sklonite ga sa štednjaka i dodajte brašno, malo soli te prema želji sodu bikarbonu pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Posebno umutite jaja pa ih brzo dodajte u smjesu i umješajte dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Kuhinjskom špricom ili žličicom na masnom papiru u kalupu oblikujte krafnice (ako radite špricom spustite vrhove da ne zagore). Ostavljajte razmak između krafnica jer tijekom pečenja narastu i prošire se. (otprilike na 2 velika kalupa stane po 20 krafnica). Pecite u zagrijanoj pećnici 10 minuta pa smanjite na 200C i pecite još 15-ak minuta. Ne otvarajte pećnicu tijekom pečenja, jer će krafnice splasnuti! Tek kad dobiju tamno smeđu boju ih vadite, ne prije.
Umutite slatko vrhnje u čvrsti šlag. Dodajte žličicu štaub šećera, a da bi šlag bio čvrst u njega dodajte kremfix.
Kad se fila i krafne ohlade, kremu položite u kuhinjsku špricu, oštrim nožem presjecite krafnice, špricom ih nafilajte prvo kremom pa šlagom te poklopite drugom polovicom.
Pospite štaub šećerom ili prelijte otopljenom čokoladom.