Krumpiri na 101 način... Moje klinke bi sad rekle: Krumpir? Može! A kad kažu da najviše vole pomfrit, ja kažem može li radije fini krumpir iz pećnice ili krumpir salata s rukolom, matovilcem ili potočnicom ili lukom ili... jer stalno nešto izmišljam pokušavajući izbjeći prženje u nezdravom ulju. Ovo je zaista jedan jednostavan recept za vrlo ukusan i zdrav švedski specijalitet - hasselback potatoes ili kako ga moje klinke zovu - ludi harmonika krumpir. Na njihovo oduševljenje, često ga radim... Nije čips, ali su tanke šnitice krumpira, sočne, ukusne... sa špekom, sa sirom, s gljivama, šunkom, pestom, ružmarinom...
Vrijeme pripreme:15-ak minuta
Vrijeme pečenja: oko 1 sat i 10 minuta - stari krumpir, a mladi oko 45 minuta.
- 1 - 2 veća krumpira po osobi (prema želji i zavisno od veličine krumpira)
- špek, panceta, šunka, sir - odabir prema želji (narezani u šnitice)
- sol
- kajenski papar
- slatka mljevena crvena paprika
- maslinovo ulje (ili putar)
- curry, prezle, parmezan, mediteranske trave - prema želji za posipanje
Zagrijte pećnicu na 200C. Ogulite krumpire, operite ih i obrišite papirnatom salvetom. Oštrim nožem zarežite svaki krumpir na tanke šnitice, ali ne do kraja, posolite, popaprite, pospite slatkom mljevenom paprikom i u rezove umetnite prema želji šnitice špeka, pancete, šunke, sira ili tanko narezane gljive. Tako pripremljen krumpir rasporedite na masni papir za pečenje u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici oko sat vremena (veći stari krumpir - oko 1 sat i 10 minuta, a mladi veći krumpir oko 45 minuta). Dok se peku, povremeno ih pokapajte maslinovim uljem ili premažite otopljenim putrom. Također prema želji možete ih posipati krušnim mrvicama, parmezanom ili mediteranskim travama.
Ako volite vrhnje, pomiješajte slatko vrhnje s jednim žumanjkom i 5 minuta prije kraja pečenja, zalite krumpire s vrhnjem.