Recept: Rižoto s tikvicom, pistacijama i limunom
Već mjesec dana kuham na novim Delimano tavama Delicia. I ono što mogu reći, iskreno i činjenično je da su dosad najbolje njihove tave.
Delicia je njihovanova linija keramičkog posuđa koja predstavlja novu generaciju keramičkog premaza. Kažu - do 3 puta jače svojstvo neprijanjanja, do 50% bolja otpornost na oštećenja i čak do 2 puta izdržljiviji. Omogućuje vam zdravo kuhanje bez masnoća i brige oko čišćenja - zbog glatke površine hrana ne prijanja: dovoljno je obrisati posudu mokrom krpom i čišćenje je gotovo!
Moram se složiti i reći da su mi tave izvrsne. Bez kapi ulja, ništa se ne ljepi, mrak!!!
Za novu tavu i novi rižoto: Moji su oduševljeni s okusom, nadam se da ćete i vi biti.
Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 30-ak minuta
• 50 dag riže
• 1 tikvica (guljačem narezana na tanke šnitice)
• 1 vrećica oguljenog pistacija (nariban)
• 1 dl bijelog suhog vina
• jušni temeljac (ili voda i kocka za juhu)
• malo čilija - prema želji
• 1 češanj češnjaka (protisnut) - prema želji
• peršin (sitno nasjeckan)
• prstohvat kurkume
• prstohvat muškatnog oraščića
• komadić putra
• 1 paketić naribanog parmezana
• naribana korica 1 nešpricanog limuna
• 3-5 žlica slatkog vrhnja - prema želji
• maslinovo ulje i putar
• sol
• papar (crveni i crni)
Zagrijte temeljac pa pomoću guljača ogulite tikvicu na tanke šnitice. Pistacio usitnite u blenderu. Protisnite češnjak i na malo maslinovog ulja i putra ga podinstajte, (prema želji dodajte čili) pa dodajte tikvice i dio usitnjenog pistacija pa kad voda od tikvica skoro ishlapi, na jednoj strani tave zastaklite rižu i pomiješajte. Zalijte vinom, a kad vino ishlapi postepeno zalijevajte vrućim temeljcem cijelo vrijeme miješajući. Posolite, popaprite te prema želji i ukusu dodajte sve ostale začine te miješajte zalijevajući temeljcem dok riža ne bude al dente (za pod zub). Pred kraj dodajte naribanu koricu nešpricanog limuna, a na kraju kako bi rižoto bio kremast, komadić putra, ribani parmezan i nekoliko žlica slatkog vrhnja pa sve dobro promiješajte, pustite nekoliko minuta da rižoto odstoji i servirajte, a vrh ukrasite matičnjakom, mentom ili nekim drugim listićima začina te ostatkom naribanih pistacija.