Neodoljiv rižoto s tikvicom, pistacijama i limunom

| Wine and dine |

Rižoto s tikvicom, pistacijama i limunom
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Rižoto s tikvicom, pistacijama i limunom

Već mjesec dana kuham na novim Delimano tavama Delicia. I ono što mogu reći, iskreno i činjenično je da su dosad najbolje njihove tave.

Delicia je njihovanova linija keramičkog posuđa koja predstavlja novu generaciju keramičkog premaza. Kažu - do 3 puta jače svojstvo neprijanjanja, do 50% bolja otpornost na oštećenja i čak do 2 puta izdržljiviji. Omogućuje vam zdravo kuhanje bez masnoća i brige oko čišćenja - zbog glatke površine hrana ne prijanja: dovoljno je obrisati posudu mokrom krpom i čišćenje je gotovo!

Moram se složiti i reći da su mi tave izvrsne. Bez kapi ulja, ništa se ne ljepi, mrak!!!

Za novu tavu i novi rižoto: Moji su oduševljeni s okusom, nadam se da ćete i vi biti.

Rižoto s tikvicom, pistacijama i limunom
Rižoto s tikvicom, pistacijama i limunom

 
Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 30-ak minuta
• 50 dag riže
• 1 tikvica (guljačem narezana na tanke šnitice)
• 1 vrećica oguljenog pistacija (nariban)
• 1 dl bijelog suhog vina
• jušni temeljac (ili voda i kocka za juhu)
• malo čilija - prema želji
• 1 češanj češnjaka (protisnut) - prema želji
• peršin (sitno nasjeckan)
• prstohvat kurkume
• prstohvat muškatnog oraščića
• komadić putra
• 1 paketić naribanog parmezana
• naribana korica 1 nešpricanog limuna
• 3-5 žlica slatkog vrhnja - prema želji
• maslinovo ulje i putar
• sol
• papar (crveni i crni)

Rižoto s tikvicom, pistacijama i limunom
Rižoto s tikvicom, pistacijama i limunom

Zagrijte temeljac pa pomoću guljača ogulite tikvicu na tanke šnitice. Pistacio usitnite u blenderu. Protisnite češnjak i na malo maslinovog ulja i putra ga podinstajte, (prema želji dodajte čili) pa dodajte tikvice i dio usitnjenog pistacija pa kad voda od tikvica skoro ishlapi, na jednoj strani tave zastaklite rižu i pomiješajte. Zalijte vinom, a kad vino ishlapi postepeno zalijevajte vrućim temeljcem cijelo vrijeme miješajući. Posolite, popaprite te prema želji i ukusu dodajte sve ostale začine te miješajte zalijevajući temeljcem dok riža ne bude al dente (za pod zub). Pred kraj dodajte naribanu koricu nešpricanog limuna, a na kraju kako bi rižoto bio kremast, komadić putra, ribani parmezan i nekoliko žlica slatkog vrhnja pa sve dobro promiješajte, pustite nekoliko minuta da rižoto odstoji i servirajte, a vrh ukrasite matičnjakom, mentom ili nekim drugim listićima začina te ostatkom naribanih pistacija.