Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 15-ak minuta
- ½ kg brokule
- hladna voda
- maslinovo ulje
- 2-3 dl jušnog temeljca ili pola kocke za juhu (povrtna ili pileća) + voda
- 1 dl vrhnja za kuhanje ili mlijeka (može i ne mora)
- listići prženog badema – prema želji
- prepržene kockice kruha – prema želji
- ricotta (prema želji)
- 2 češnja češnjaka (protisnuti) ili češnjak u granulama/prahu
- muškatni oraščić
- đumbir
- sol
- kajanski papar
- bijeli papar
Odvojite cvjetove od stabiljke brokule pa rastavljene cvijetove brokule stavite u lonac hladne posoljene vode. Kad voda zavrije, smanjite i kuhajte 5 minuta. Odlijte 3/4 vode iz juhe i uz pomoć štapnog miksera izmiksajte brokulu s ostatkom vode u kojoj se kuhala (prema želji ostavite sa strane par cvjetića za ukras). Dodajte žlicu, dvije maslinovog ulja, jušni temeljac, prema želji vrhnje za kuhanje ili mlijeko, protisnut češnjak ili češnjak u granulama, prstohvat muškatnog oraščića, đumbir, kajanski i bijeli papar te prema potrebi dosolite. Promiješajte i prokuhajte još minutu, dvije.
U tanjur prema želji dodajte cvjetiće brokule, ricottu, listiće prženog badema ili dodajte nekoliko kockica prepečenog kruha.