Uskrsni kruh s cimetom (Estonian Kringle)
Za dvije pletenice:
Tijesto:
- 3 dl mlijeka
- 2-3 žlice šećera
- 1 kvasac
- 700 g glatkog brašna
- 10 dag omekšanog putra
- 2 jaja
- 1/2 žličice soli
Punjenje:
- 4-5 žlica cimeta
- 20 žlica šećera
- 15 dag putra
Za tijesto:
U veliku zdjelu za miješanje pomiješajte kvasac, šećer i toplo mlijeko pa pustite desetak minuta da smjesa postane pjenasta. Dodajte putar, jaja i sol te miksajte smjesu postupno dodajući prosijano brašno dok se ne formira mekano tijesto. Premjestite tijesto na podmazanu posudu, pokrijte ga i pustite da se podigne sve dok se ne udvostruči (oko sat vremena). Zatim ga omotajte folijom pa stavite u hladnjak na sat vremena.
Priredite filu: pomiješajte cimet i šećer u zdjelici.
Ohlađeno tijesto podijelite na dva djela pa svaki razvaljajte na masnom papiru u pravokutnik. Kistom razmažite putar pa pospite šećerom i cimetom. Zamotajte u roladu. Oprezno je prerežite uzdužno po pola i labavo ih uvijte u pletenicu ostavljajući rezanu stranu prema gore. Pustite da odstoji oko sat vremena dok se ne udvostruči.
Pred kraj dizanja, uključite pećnicu na 180 C. Pletenice pecite u zagrijanoj pećnici oko 30-ak minuta. Pustite da se ohlade prije posluživanja.
Također možete pletenice zaviti u vjenčić.