Recept za moj rižoto s tikvicama, kurkumom i narančom
Iako se kurkuma intenzivno koristi u Indiji i Aziji i sama je u zadnje vrijeme dosta koristim. Sve više i više. Kurkumin (glavni sastojak kurkume) je izvrstan antioksidans, čija su protuupalna djelovanja poznata već dugo, a sa svakim novim istraživanjem, potvrđeno je još neko zdrastveno djelovanje, npr. jako dobro utječe na crijeva, na mozak i memoriju... Ovaj jednostavni kremasti rižoto s kurkumom i tikvicama koji dodatno začinim sokom naranče/limuna/limete mogla bi jesti gotovo svakodnevno...
Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme: 10-ak minuta
Vrijeme kuhanja: 30-ak minuta
- 50 dag riže
- 2 tikvice (pola krupno naribajte, a pola guljačem narežite na tanke šnitice)
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 1 češanj češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan)
- maslinovo i suncokretovo ulje
- 1 dl bijelog suhog vina
- jušni temeljac (ili voda i kocka za juhu)
- mediteranski začini (bosiljak, origano, ružmarin, ružmarin...)
- kurkuma
- curry
- komadić putra
- 3-4 žlice naribanog parmezana
- 1-2 žlice soka od naranče i naribana kora nešpricane naranče - prema želji
- svježi bosiljak - za ukras
- sol
- papar
Zagrijte temeljac pa ogulite tikvice i polovicu naribajte na krupno, a pola guljačem narežite na tanke šnitice koje ćete posoliti i posebno u tavi na maslinovom ulju kratko ispeći za ukras. Sitno nasjeckajte luk i češnjak, podinstajte ih u tavi na mješavini maslinovog i suncokretovog ulja, dodajte naribane tikvice te dinstajte dok ne ispari voda koju tikvice puste, zatim dodajte rižu i kratko promiješajte da se riža zastakli. Zalijte vinom, a kad vino ishlapi postepeno zalijevajte vrućim temeljcem cijelo vrijeme miješajući. Posolite, popaprite i dodajte sve ostale začine te miješajte zalijevajući temeljcem dok riža ne bude al dente (za pod zub). Na kraju prema želji dodajte sok naranče i kako bi rižoto bio kremast - komadić putra i ribani parmezan pa sve dobro promiješajte, servirajte, ukrasite vrh šniticama posebno pečenih tikvica, svježim bosiljkom te naribanom koricom naranče (samo onom nešpricanom).