Recept: Uskrsni kruh iz Napulja (Casatiello napoletano)
Jednostavno
Vrijeme pripreme: 60 minuta
Vrijeme pečenja: 50 minuta
Vrijeme dizanja tijesta: 3 i pol sata
Temperatura pećnice: 200C
Za tijesto:
- 1 žličica suhe ili svježe germe
- 3,5-4 dl vode (mlake)
- 60 dag brašna (+ za pobrašnit radnu površinu)
- 2 žličice šećera
- 1 žlica soli
- 1 prstohvat papra
- 12 dag masti ili putra
Za punjenje:
- 4 dag sira pecorino
- 10 salama Napoli
- 10 dag špeka (na kockice)
- 0 dag dimljenog sira Provone
- 4 dag sira Grana Padano
Za premaz:
- 1 jaje (umućeno)
Za ukrašavanje:
- 5 jaja (jaja idu u originalnom receptu, ali može i ne mora)
Prosijajte brašno u veliku zdjelu, dodajte germu, sol, papar i mast te dodajte toplu vodu i zamijesite glatko homogeno tijesto. Oblikujte tijesto u kuglu i stavite ga u namaštenu zdjelu koju pokrijte folijom te pustite oko sat, sat i pol vremena da se tijesto digne i udvostruči.
Pospite radnu površinu brašnom, razvaljajte tijesto u pravokutnik (oko 40 cm x 65 cm), odsijecite trake uz rub da poravnate oblik i da te iste trakice iskoristite za učvrstiti pisanice na vrhu. Pospite tijesto naribanim i kockicama sira, kockicama špeka i salame. Zarolajte tijesto u štrucu. Nauljite okrugli kalup za kuglof i u njega položite štrucu. Ostavite barem sat vremena da tijesto odstoji i digne se barem do gornjeg ruba kalupa.
Zagrijte pećnicu na 200C.
Prema želji: rasporedite 5 opranih i suhih jaja po vrhu i lagano ih pritisnite po površini tijesta. U križ ih učvrstite trakama od tijesta. Premažite umućenim jajetom i pecite u zagrijanoj pećnici oko 45-50 minuta.