Recept: Millefoglie
Iako kažu da je porijeklo ovog slavnog kolača francusko (millefeuille), što znači tisuću listića, mnogi ovaj kolač zovu i Talijanska kremšnita, a u Italiji, posebno u Toskani kažu da ne postoji niti jedno vjenčanje, rođendan, krštenje li neko slavlje bez millefoglie. Stolisnik, Krem šnita, Napoleon, Millefoglie ili millefeuille, svejedno, ovo je klasik za kojim su svugdje u svijetu - svi ludi!
Ovo je moja izvedenica ovog slavnog kolača kojeg najčešće radim u četvrtastom kalupu, ali se može raditi i kao klasična okrugla torta. Osobno mi je šteta rezati lisnato tijesto u krug, a ostatak tijesta bacati pa radim u ogromnom kalupu od čak 10 žumanjaka i uvijek se sve pojede čak isti dan! Ako radite u manjem kalupu, slobodno proporcionalno smanjite sastojke.
Također mogu se raditi i manje izvedenice ovog kolača režući lisnato tijesto prije pečenja na manje komadiće (krugove, kocke, pravokutnike) pa kasnije spajajući i redajući red lisnatog, red kreme. Netko ovaj kolač radi samo sa šlagom (umjesto kreme od žumanjaka), netko stavlja čokoladnu kremu, mascarpone, Nutellu, pistacio, komadiće naranče ili neko drugo svježe voće... Svaka vrsta kreativnosti je uvijek dobrodošla, drugim riječima, to se zove strast i ljubav prema kuhanju i slasticama..., a ta ljubav se osjeti... Najveći kompliment su prazni, da ne kažem, polizani tanjuri! :)
Vrijeme pripreme: oko 1 i pol sati
Temperatura pećnice: 180C
Četvrtasti kalup
- 3 lista svježeg lisnatog tijesta (najbolje mi je ono svježe francusko iz Lidla)
- štaub šećer - za karameliziranje lisnatog tijesta
- 10 žumanjaka
- 20 dag šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 l mlijeka
- 2 dag želatine u listićima
- 1/2 l biljnog šlaga
- 1/2 l slatkog vrhnja za šlag, svježe voće ili štaub šećer za posipanje - prema želji
Zagrijte pećnicu na 180 C. Priredite sva tri lisnata tijesta i pecite jedan po jedan. Razvucite prvo lisnato tijesto na masni papir na kalup, pospite ga štaub šećerom i pecite u pećnici 15-ak minuta dok se kora ne ispeče (ako radite okruglu tortu, lisnato tijesto uz pomoć okruglog kalupa za torte ili velikog tanjura izrežite u krug). Zatim pecite drugu pa treću koru na isti način, prethodno je posipajte štaub šećerom da se karamelizira kako bi bila hrskava i slatka.
U međuvremenu dok se kore peku, napravite kremu: Izmiksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte mlijeko i kuhajte. U prokuhanu kremu dodajte otopljenu želatinu. Ohladite na sobnoj temperaturi.
Izmiksajte biljni šlag i lagano ga miješajući dodajte u žutu kremu. Stavite u hladnjak da se stisne.
Kada se krema u hladnjaku počne zgrušnjavati (oko sat vremena), prvu pečenu koru stavite u kalup (bilo okrugli ili pravokutni) i prelijte kremu preko prve pečene kore, položite drugu pečenu koru, sipajte ostatak kreme i na vrh položite treću, najljepše pečenu koru te stavite kolač u hladnjak da se stisne.
Prema želji vrh kolača možete posipati sa štaub šećerom ili izmiksajte slatko vrhnje u čvrsti šlag pa ga rasporedite po vrhu kolača, a po njemu prema želji možete rasporediti i svježe voće.