Najbolji crinklesi (čoko espresso budnići)

| Wine and dine |

Crinkles - čoko espresso budnići
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

ČOKO ESPRESSO BUDNIĆI - Crinkles,

Pitate se koje još keksiće/kolačiće napraviti, a da nisu komplicirani i teški, nego brzi i jako fini?? Napravite ove crinklese! Ovaj recept sam davno dobila od  prijateljice Mirte Bajzek i od tad ih radim. Malo sam ga doradila, možete i vi. Ako ne volite kavu, izbacite je - ja sam dodala Creme nescaffe, ali onda pojačajte čokoladu ili kakao. Dodala sam kristal šećer u koji ih prvo uvaljam jer mi je prijateljica Sanja savjetovala da tako dobijem više crno-bijeli efekt jer sam štaub šećer upije dosta vlage. Dodala sam i cimet kojeg obožavam.. Netko doda aromu vanilije, a izbaci kavu. Kako god, izvrsni su!!!

  • (1 šalica - oko 130 g)
  • 1/2 šalice oštrog brašna
  • 1/4 šalice kakaa
  • 2-3 žličice kave (turska, obična)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • prstohvat soli
  • 4 žlice rastopljenog putra (50 g)
  • 2/3 šalice smeđeg šećera
  • 1-2 jaja
  • 12 dag tamne čokolade za kuhanje, rastopljene na pari i ohlađene
  • 1 žlica mlijeka
  • kristal i štaub šećer za “uvaljati” kolačiće
  • prema želji: viski, ribana korica naranče, arančini, metvica, mljeveni lješnjaci, bademi...

U zdjeli pomiješate suhe sastojke: brašno, kakao, kavu, prašak za pecivo, cimet i sol. U drugoj zdjeli izmiksajte šećer i jaje pa dodajte putar dok ne dobijete kremastu i pjenastu smjesu. Dodajte ohlađenu čokoladu. Miksajte polagano i dodavajte žlicu po žlicu suhe smjese te žlicu mlijeka. Dobivenu smjesu stavite u hladnjak na 45 minuta. Zagrijte pećnicu na 160C.
Od ohlađene smjese formirajte kuglice veličine oko 1,5 cm - 2 cm. Svaku kuglicu uvaljajte prvo u kristal šećer pa u štaub šećer, da budu potpuno bijele izvana. Rasporedite ih na masni papir za pečenje na veliki kalup iz pećnice. Razmak između kuglica neka vam bude oko 4 - 5 centimetara da se ne zalijepe i spoje jer jako narastu i rašire se. Pecite nekoliko tura po oko 9 kom, da ih na kraju bude oko 30-ak komada.
Kuglice pecite 12-14 minuta, dok štaub šećer "popuca", a kuglice se rašire. Kuglice moraju biti mekane na dodir pa ih pažljivo izvadite i stavite na rešetku da se ohlade i stvrdnu. Kad se ohlade, hrskave su izvana, a mekane iznutra.

Crinkles - čoko espresso budnići, Suzy Josipović Redžepagić
Crinkles - čoko espresso budnići