ČOKO ESPRESSO BUDNIĆI - Crinkles,
Pitate se koje još keksiće/kolačiće napraviti, a da nisu komplicirani i teški, nego brzi i jako fini?? Napravite ove crinklese! Ovaj recept sam davno dobila od prijateljice Mirte Bajzek i od tad ih radim. Malo sam ga doradila, možete i vi. Ako ne volite kavu, izbacite je - ja sam dodala Creme nescaffe, ali onda pojačajte čokoladu ili kakao. Dodala sam kristal šećer u koji ih prvo uvaljam jer mi je prijateljica Sanja savjetovala da tako dobijem više crno-bijeli efekt jer sam štaub šećer upije dosta vlage. Dodala sam i cimet kojeg obožavam.. Netko doda aromu vanilije, a izbaci kavu. Kako god, izvrsni su!!!
- (1 šalica - oko 130 g)
- 1/2 šalice oštrog brašna
- 1/4 šalice kakaa
- 2-3 žličice kave (turska, obična)
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- prstohvat soli
- 4 žlice rastopljenog putra (50 g)
- 2/3 šalice smeđeg šećera
- 1-2 jaja
- 12 dag tamne čokolade za kuhanje, rastopljene na pari i ohlađene
- 1 žlica mlijeka
- kristal i štaub šećer za “uvaljati” kolačiće
- prema želji: viski, ribana korica naranče, arančini, metvica, mljeveni lješnjaci, bademi...
U zdjeli pomiješate suhe sastojke: brašno, kakao, kavu, prašak za pecivo, cimet i sol. U drugoj zdjeli izmiksajte šećer i jaje pa dodajte putar dok ne dobijete kremastu i pjenastu smjesu. Dodajte ohlađenu čokoladu. Miksajte polagano i dodavajte žlicu po žlicu suhe smjese te žlicu mlijeka. Dobivenu smjesu stavite u hladnjak na 45 minuta. Zagrijte pećnicu na 160C.
Od ohlađene smjese formirajte kuglice veličine oko 1,5 cm - 2 cm. Svaku kuglicu uvaljajte prvo u kristal šećer pa u štaub šećer, da budu potpuno bijele izvana. Rasporedite ih na masni papir za pečenje na veliki kalup iz pećnice. Razmak između kuglica neka vam bude oko 4 - 5 centimetara da se ne zalijepe i spoje jer jako narastu i rašire se. Pecite nekoliko tura po oko 9 kom, da ih na kraju bude oko 30-ak komada.
Kuglice pecite 12-14 minuta, dok štaub šećer "popuca", a kuglice se rašire. Kuglice moraju biti mekane na dodir pa ih pažljivo izvadite i stavite na rešetku da se ohlade i stvrdnu. Kad se ohlade, hrskave su izvana, a mekane iznutra.