Mom prijatelju Đenku sam napravila za rođendan tortu od lješnjaku. Iako je bilo još nekoliko torti, moja je planula u roku keks. Nisam joj stigla ni presjek poslikati. Svi su bili oduševljeni, nekoliko njih je reklo da nisu nikad bolju tortu probali pa u to ime ispunjavam obećanje i objavljujem njezin recept. Hvala ekipa na komplimentima! :) Nisam stručnjak za ukrašavanje, samo za okuse. Oduvijek mi je sadržaj (okus) bio vrijedniji od izgleda!
Recept za čistu senzaciju od torte: Torta od lješnjaka
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Vrijeme pečenja: 45 minuta
Vrijeme hlađenja kreme: 1-2 sata
Vrijeme hlađenja torte: idealno 1 dan ili barem 3-4 sata
Temperatura pećnice: 180C
Okrugli kalup za torte
Biskvit:
- 8 žumanjka
- 8 bjelanjaka
- 30 dag šećera
- 30 dag lješnjaka – preprženi pa mljeveni
- 2 žlice ruma
Krema:
- 4 cijela jaja
- 8 dag šećera
- 15 dag čokolade za kuhanje
- 25 dag putra
Biskvit: Zagrijte pećnicu na 180C.
Prepecite lješnjake u pećnici - rasporedite ih na kalup za pečenje i pecite nekoliko minuta dok ljuske lješnjaka ne dobiju tamnosmeđu boju. Promiješajte ih tijekom pečenja. Kad se ohlade stavite ih u kuhinjsku krpu i protrljajte da se ljuske odvoje pa ih sameljite u blenderu (ne skroz sitno, ipak malo krupnije). Možete ih prepeći i u tavi potresajući je ili u mikrovalnoj pećnici (isto ih na pola promiješajte).
U jednoj zdjeli umutite žumanjke sa šećerom, dodajte rum i mljevene lješnjake. U drugoj zdjeli umutite bjelanjke u čvrsti snijeg pa snijeg postepeno dodajte smjesi, cijelo vrijeme lagano miješajući. Istresite smjesu u namašćen i pobrašnjen kalup i pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 35 minuta. Provjerite jeli torta pečena čačkalicom ili vilicom.
Krema: Na pari umutite cijela jaja zajedno sa šećerom. Dodajte rastopljenu čokoladu. Miješajte na pari. Ohladite smjesu pa dodajte izmiksani putar i izmiksajte zajedno.
Ohlađeni biskvit oprezno prepolovite i premažite ohlađenom kremom tortu iznutra i izvana.
Prema želji pospite je mljevenim lješnjacima. Ohladite je nekoliko sati, idealno 1 dan.