TORTA OD ČOKOLADE – SOUFFLE
Uz reformu, najomiljenija torta moje djece, a i moja definitivno!!!
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 30 minuta
Vrijeme hlađenja: može se jesti odmah vruća ili je ohladite barem 2 - 3 sata u hladnjaku
Temperatura pećnice: 175C
- 30 dag čokolade za kuhanje
- 5 dag kakaa
- 10 jaja
- 30 dag šećera
- prstohvat cimeta
- 1 vanilin šećer
- 50 dag putra
- štaub šećer ili čokoladna glazura (za posipanje)
- tučeno slatko vrhnje ili sladoled od vanilije (može, a i ne mora)
- jagode ili maline - za ukras (može, a i ne mora)
- menta - za ukras (može i ne mora)
Na pari (lonac u lonac s vodom) na laganoj vatri rastopite putar, a na njemu i čokoladu, dodajte kakao i cimet cijelo vrijeme miješajući. U posebne posude odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg, a žumanjke umutite sa šećerom i vanilin šećerom tako da dobijete gustu smjesu. Malo ohlađenu rastopljenu čokoladu s kakaom umutite u smjesu sa žumanjcima, a nakon toga postepeno dodajte snijeg od bjelanjaka (žlicu po žlicu). Dobivenu smjesu sipajte u premazan putrom i pobrašnjeni kalup te pecite u zagrijanoj pećnici oko ½ sata. Kad se torta ohladi (nekoliko sati), pospite je štaub šećerom ili prelijte čokoladnom glazurom. Servirajte je prema želji uz jagode ili maline, tučeno slatko vrhnje ili sladoled od vanilije. Ukrasite mentom.
Ako želite biti kreativni i volite se igrati sa okusima dodajte 1 čep ruma u žumanjke (ili amareta ili nekog drugog likera).
Također, ovu Souffle tortu možete poslužiti i toplu, grabiti je žlicom i servirati vruću na tanjure uz sladoled od vanilije. Jednom kad je napravite, radit ćete je jako često!