Kokos i čokolada - idealna kombinacija! Reform ili reforma kako je zovu je poznata bosanska slastica, klasik među tortama, savršenstvo bez mane. Ona varijanta s orasima i čokoladom je tradicionalnija opcija, ali i s kokosom je jednako interesantna. Jedna od najfinijih i najsavršenijih torta ikad! S ovim provjerenim receptom moje svekrve, nane Bademe ne možete promašiti. Postojana, stabilna, čvrsta, prefinaaaaa tortica!!!
Recept: REFORM TORTA S KOKOSOM
Vrijeme pripreme: 40-ak minuta
Vrijeme pečenja: 20-ak minuta
Temperatura pećnice: 180C
Manji okugli kalup za tortu
Biskvit:
- 20 dag kokosa
- 8 bjelanjaka
- 10 žlica šećera
- 1 žlica limunovog soka
- 1 vanilin šećer
- 3 žlice griza
- ½ vrećice praška za pecivo
Krema od čokolade:
- 8 žumanjaka
- 8 žlica šećera
- 2 vanilin šećera
- 15 dag čokolade za kuhanje
- 15 dag putra
5 dag kokosa – za posipanje
Zagrijte pećnicu na 180C. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Napravite biskvit: bjelanjake umutite u čvrsti snijeg pa postepeno dodajte šećer. Dodajte griz, prašak za pecivo i sok od limuna, pomiješajte pa žlicom lagano umiješajte kokosovo brašno te sipajte u kalup na masni papir i pecite u zagrijanoj pećnici oko 20-ak minuta.
U međuvremenu napravite kremu: umutite žumanjke, šećer i vanilin šećer i kuhajte na pari na laganoj vatri. Kad se krema ugusti, maknite s vatre i dodajte nasjeckanu ili naribanu čokoladu i izmješajte. Stavite u hladnjak da se krema hladi. Posebno umutite putar pa ga umješajte u ohlađenu čokoladnu kremu.
Prerežite ohlađeni biskvit po pola.
Pomoću kista premažite biskvite mlijekom u koji prethodno dodajte par kapi arome vanilije.
Nafilajte biskvit kremom pa premažite cijelu tortu kremom i pospite kokosom.
Cijelu tortu stavite u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći.