Recept: Španjolska (Carska) pita:
- 4 jaja
- 20 dag šunke (narezane na kockice)
- 25 dag sira (trapist, gauda, podravec… - narezan na kockice)
- 20 dag kiselih krastavaca
- 3 crvene pečene paprike
- 2 šalice brašna (1 šalica glatkog i 1 oštrog ili kukuruznog i bijelog)
- 1 prašak za pecivo
- 2 dl vrhnja ili 2 dl jogurta
- 1,5 dl ulja
- mediteranske trave
- sol
- papar
Zagrijte pećnicu na 200C. U pećnici ili na tavi specite 3 crvene paprike, ogulite ih, ohladite i narežite na kockice. Sir, šunku i kisele krastavce također narežite na kockice. U zdjeli umutite jaja, dodajte vrhnje, brašno, prašak za pecivo i sve narezane sastojke, posolite, popaprite i začinite mediteranskim travama. Sipajte smjesu u kalup na masni papir za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta dok ne porumeni. Ohladite nekoliko minuta i izrežite na kocke.
Također ovu pitu možete ispeći u okruglom kalupu za kuglof ili u kalupićima za muffine. Pred kraj pečenja možete po vrhu posipati naribani sir ili parmezan ili sezam. Također, ovu pitu možete napraviti samo sa mljevenim mesom koji prethodno izdinstajte na malo nasjeckanog luka. Možete dodati i gljive, neku salamu, kobasicu, slaninu, masline, kapare, rajčicu, komorač ili neko drugo povrće... Budite kreativni!