Recept: Medenjaci
U smjesu po želji možete dodati i 2 - 3 žlice krupnije mljevenih badema, lješnjaka ili oraha.
Vrijeme pripreme: 40-50 minuta
Vrijeme pečenja: 15 minuta
Temperatura pećnice: 180C
- 55 dag glatkog brašna
- 12,5 dag maslaca
- 12,5 dag šećera
- 20 dag meda
- 1 dag sode bikarbone
- 1 prašak za pecivo
- 1 limun – sok i korica
- 1 žlica kakaa
- 2 jaja
- 1 žličica mljevenog cimeta i 1 žličica mljevenog klinčića ili 1/2 vrećice začina za medenjake
Zagrijte pećnicu na 180C. Na laganoj vatri rastopite med, šećer i maslac da se sve poveže u smjesu. Dodajte limun, cimet, klinčić i kakao. Kad se smjesa ohladi da je rukom možete mijesiti, umiješajte prosijano brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i prašnom za pecivo i na kraju umiješajte razmućena jaja. Dobro izmiješajte električnim mikserom, dio po dio razvaljajte na debljinu oko 7 milimetara, kalupićima oblikujte i vadite medenjake, posložite ih na masni papir za pečenje te pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 10-ak minuta.