Mamine najbolje bajadere

| Wine and dine |

Bajadera
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Mamine najbolje bajadere na svijetu obavezne su svakog Božića. Starinski recept, niti malo dorađen niti promijenjen, još uvijek najbolji.

Bajadera
Bajadera

Recept: Bajadere

Vrijeme pripreme: 1 sat
Vrijeme hlađenja: nekoliko sati

  • 40 dag šećera
  • 8 žlica vode
  • 15 dag oraha ili lješnjaka ili badema
  • 15 dag keksa petit beurre
  • 12,5 dag putra
  • 2 rebra čokolade

Glazura:

  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice mlijeka
  • 2 žlice čokolade (2 rebra)
  • 5 dag putra

40 dag šećera i 8 žlica vode kuhajte dok ne zakipi. Maknite s vatre kad se sa žlice počne umjesto kapljica istezati paučinasta nit.                        15 dag oraha i 15 dag mljevenih keksi miješajte s 12,5 dag putra, dodajte sirup te podijelite na 2 dijela. U jedan dio stavite otopljenih 2 rebra čokolade. Kalup premažite putrom i stavite prvo tamniju smjesu pa svijetlu. Napravite glazuru i prelijte preko bajadere. Ohladite nekoliko sati i onda režite dugačkim tankim nožem ili u kockice ili deblje šnitice, prema želji.


Također prema želji bajadere možete staviti na oblatnu da je lakše režete. Također možete staviti prvo dio tamne smjese pa svijetlije i na kraju opet tamnije.

Bajadera by Suzy Josipović Redžepagić
Bajadera