Mamine najbolje bajadere na svijetu obavezne su svakog Božića. Starinski recept, niti malo dorađen niti promijenjen, još uvijek najbolji.
Recept: Bajadere
Vrijeme pripreme: 1 sat
Vrijeme hlađenja: nekoliko sati
- 40 dag šećera
- 8 žlica vode
- 15 dag oraha ili lješnjaka ili badema
- 15 dag keksa petit beurre
- 12,5 dag putra
- 2 rebra čokolade
Glazura:
- 2 žlice šećera
- 2 žlice mlijeka
- 2 žlice čokolade (2 rebra)
- 5 dag putra
40 dag šećera i 8 žlica vode kuhajte dok ne zakipi. Maknite s vatre kad se sa žlice počne umjesto kapljica istezati paučinasta nit. 15 dag oraha i 15 dag mljevenih keksi miješajte s 12,5 dag putra, dodajte sirup te podijelite na 2 dijela. U jedan dio stavite otopljenih 2 rebra čokolade. Kalup premažite putrom i stavite prvo tamniju smjesu pa svijetlu. Napravite glazuru i prelijte preko bajadere. Ohladite nekoliko sati i onda režite dugačkim tankim nožem ili u kockice ili deblje šnitice, prema želji.
Također prema želji bajadere možete staviti na oblatnu da je lakše režete. Također možete staviti prvo dio tamne smjese pa svijetlije i na kraju opet tamnije.