Mahune s limunom i češnjakom na salatu
Iako netko ovu salatu radi isključivo s octom, ja najčešće koristim sok limuna, netko stavlja i bučino ili suncokretovo ulje, ja obavezno ekstra djevičansko maslinovo. Mahune kratko prokuham (20-ak minuta), volim da su malo tvrđe, ali ne sirove, naravno.
Najčešće se ova salata radi na tradicionalni način, mahune se skuhaju, začine i ohlade, ali da bi se dodatno povezali i sljubili okusi, na minutu ili dvije zapržite ih zajedno sa chillijem, đumbirom, komadićima špeka ili sezamom. Također možete dodati žlicu-dvije umaka od soje ili umaka od kamenica te ih začiniti origanom, bosiljkom ili mentom.
Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta
- 50 dag mahuna
- 3 - 4 češnja češnjaka (sitno nasjeckani)
- sušena chilli papričica ili đumbir - prema želji (tko voli ljutkasto)
- ½ dl soka limuna ili octa
- ½ dl maslinovog ulja
- peršin – sitno nasjeckan (prema želji - za posipati)
- sezam, orasi ili parmezan - prema želji
- sol
- papar
Mahune očistite od niti, odstranite vrhove, operite ih i ako su jako dugačke prerežite po pola. Skuhajte ih u slanoj vodi. Procijedite ih kad omekšaju, posolite, popaprite, zalite maslinovim uljem, limunom ili octom te dodajte sitno narezan češnjak. Promiješajte i pospite sitno narezanim peršinom, a prema želji i chillijem, sezamom ili parmezanom. Mahune na salatu možete jesti i tople i hladne, a prema želji na malo ulja podinstajte narezani češnjak, (i chilli) pa dodajte skuhane mahune i promiješajte, zajedno pržite minutu - dvije pa izvadite i poslužite.