Torta Ledeni vjetar, ako imate gotove kore od bjelanjka, su čas posla! Jednostavno i brzo, a prefino, pogotovo za klince koji su ludi za bilo kojim ledenim vjetrom - kako onim od voća (jagoda, šumskog voća), tako i ovim s kestenom i čokoladom ili Nutellom.
Recept: Torta Ledeni vjetar s kesten pireom
- 3 kore od bjelanjka (već kupljene), a ako želite možete tortu napraviti i s 5 kora od bjelanjaka
- kesten pire
- Nutella
- Šlag
Najlakše je tortu složiti u kalupu za torte, samo morate imati istu veličinu kalupa kao što su i kore, jer u slastičarnicama obično prodaju i veće i manje kore pa prije provjerite koja vam je dimenzija kalupa.
Položite prvu koru pa je premažite Nutellom i na nju rasporedite pripremljen kesten pire (ako je pretvrd, malo ga razrijedite s mlijekom ili slatkim vrhnjem). Položite drugu koru premazanu Nutellom i rasporedite drugi dio kesten pirea. Premažite treću oru Nutellom pa je položite na način da je Nutella s donje strane. Stavite u hladnjak na nekoliko sati da se kore i smjese povežu. Kad je izvadite iz kalupa premažite je i ukrasite šlagom.
Ako želite, možete i sami napraviti kore od bjelanjka.
Za 3 kore potrebno vam je:
- 9 bjelanjka
- 30 dag šećera (15 žlica)
- 1 jušna žlica jabučnog octa ili limunov sok
Zagrijte pećnicu na 150C.
Umutite bjelanjke u čvrsti snijeg, dodajte šećer i jušnu žlicu jabučnog octa ili soka od limuna te još miksajte. Podijelite smjesu na 3 djela i svaku ispecite posebno ili jednostavnije: Sipajte smjesu na masni papir u četvrtasti veliki kalup od pećnice i pecite u zagrijanoj pećnici oko 1 sat. Ohlađenu koru lagano odvojite od masnog papira pa je prerežite na 3 jednaka djela.
Ako radite 5 kora, povećajte sve sastojke: 15 bjelanjaka, 1/2 kg šećera, žlica i pol limunovog soka ili octa. :)