Recept: Krpice sa zeljem - mišeki sa zeljem
Zagrebačko/zagorsko jelo koje je često radila moja baka Anđela, kasnije mama, a nedavno me opet strina Naca podsjetila na njega napravivši prefine mišeke (njoke, valjuške, šiškrline, piškore, luleke, šufnudle, žbiriće ili čikovčiće - kako ih tko zove) sa zeljem. Mišeki ili krpice (flekice) ili bilo koja druga tjestenina izvrsno paše sa svježim zeljem, a ja se "davim" u njoj... Obožavam, nadam se i vi!
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 40 minuta
- 40 dag krpica ili neke druge tjestenine
- 1 mala glavica svježeg zelja (narezana na kockice ili trakice)
- 1 luk – sitno nasjeckan (može i ne mora)
- 10 dag špeka (sitno narezan) - može i ne mora
- šećer
- malo jušnog temeljca ili vode
- žličica octa
- kiml - prema želji
- peršin (sitno nasjeckan) - za posipavanje (prema želji)
- ulje
- sol
- papar
- kiselo vrhnje - za serviranje uz krpice sa zeljem
Skuhajte krpice ili neku drugu tjesteninu al dente, ocijedite, operite pod mlazom hladne vode i pustite da se osuše. Zelje sitno narežite na kockice ili trakice (odstranite vanjske listove i središnji nejestivi dio – srčiku), posolite i pustite da se ocijedi. Na malo ulja podinstajte luk, prema želji dodajte špek, jednu dvije žlice vode ili jušnog temeljca. Dodajte zelje, žličicu octa, malo kimla, posolite, popaprite, a kada zelje omekša, dodajte žlicu šećera, a nakon minutu, dvije i skuhanu tjesteninu te promiješajte. Dinstajte zajedno još minutu. Prema želji pospite s nasjeckanim peršinom, a prema želji poslužite s kiselim vrhnjem.
Ako želite napraviti domaće mišeke, skuhajte krumpir u ljusci, ogulite ga, ispasirajte, dodajte prosijano brašno, jaje i malo posolite. Izmješajte i sjedinite u tijesto pa rukama oblikujte mišeke. Kuhajte ih u vreloj posoljenoj vodi nekoliko minuta (čim isplivaju na površinu, vadite ih šupljikavom žlicom).