Recept: Keksići od bjelanjaka, kokosa i kakaa
Kad vam ostane bjelanjaka od nekog drugog kolača ili kreme, napravite ove savršene kolačiće od kakaa i kokosa. Mekani su, pjenasti i jako fini. Mogu stajati u limenoj kutiji i nekoliko dana, ali uglavnom se pojedu već isti dan... Probajte svakako!
Za oko 18 keksića (zavisno od veličine keksa)
Vrijeme pripreme: 15-ak minuta
Vrijeme pečenja: po turi 10-12 minuta
Temperatura pećnice: 180C
Veliki četvrtasti kalup iz pećnice
- 3 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 10 dag štaub šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- 4 žlice glatkog brašna
- 2 žlice nezaslađenog kakao praha
- aroma limuna (nekoliko kapi)
- naribana korica nešpricane limete ili limuna
- 10 dag kokosa
Zagrijte pećnicu na 180C. Umutite bjelanjke u čvrsti snijeg, umiješajte prstohvat soli. Uz stalno miksanje postepeno dodavajte prosijani štaub šećer pa žlicu po žlicu prosijanog kakaa, brašna i praška za pecivo, aromu limuna te naribanu koricu limuna ili limete. Nježno žlicom umiješajte kokosovo brašno pa vadite loptice pomoću žlice za sladoled i stavljajte ih u kalup obložen masnim papirom i pecite u zagrijanoj pećnici 10-12 minuta. Ostavite razmak između svake loptice jer se keksi tijekom pečenja prošire. Ohladite kekse na kalupu pa ih oprezno premjestite na rešetku i ohladite do kraja. Keksići će biti mekani i pjenasti, a izvana hrskavi. Čuvajte ih u limenoj kutiji slijedećih nekoliko dana.