Đumbir je jedna od nekoliko najzdravijih i čudotvornih biljaka. Osim što čisti od toksina, osvježava, ubija viruse, miče umor i potiče seksualnost, upotrebljava se kao začin, koristi se u slasticama, u čaju i pićima. Ušećerite đumbir i dobit ćete sjajnu zdravu grickalicu!
Recept: Ušećereni đumbir (đumbirčini, đinđerčini/gingerčini)
- 1-2 korijena đumbira
- kristal šećer (ista količina kao i đumbir) - može i smeđi šećer, a može i med
- voda (ista količina kao i đumbir)
- 1 sjemenka vanilije ili aroma vanilije – može i ne mora
- kristal šećer – za uvaljati đumbir
Đumbir ogulite i narežite na šnitice pa na kockice. U 4 do 5 voda ga prokuhajte. Svaki puta bacite vodu, nalijte novu, kad provrije voda, bacite je. Procijedite ga i izvažite. Koliko je težak toliko u lonac dodajte vode i isto toliko šećera te prema želji i vanilin štapić ili par kapi arome vanilije. Kuhajte na laganoj vatri da se šećer otopi i voda skoro nestane. Istresite đumbir na masni paprir ili pladanj. Pospite kristal šećerom i pustite jedan dan da se osuši. Čuvajte ga u zatvorenoj limenoj ili staklenoj kutiji.