Čokoladne kocke s izdrobljenim keksima
Netko ih još zove i Čokoladne kocke s rižom ili Riža kolač jer podsjećaju na čokoladu s rižom, iako u njima nema riže, samo drobljeni keksi, a meni je recept otkrila moja prijateljica Valentina Golub koja je napravila čokoladne kocke s izdrobljenim keksima za promociju moje kuharice Mama zna. Moje curke su oduševljene s kolačem, on je sve ono što one vole - keksi i čokolada, nema greške!
Vrijeme pripreme: 20-ak minuta
Vrijeme hlađenja: 4 - 5 sati u hladnjaku
Visoki četvrtasti kalup
Biskvit:
- 1 kg keksa Petit bere ili Sport keksa
- 25 dag putra
- 25 dag čokolade za kuhanje
- 1 litra vode
- 3 žlice šećera
- 1 žličica cimeta
- rum ili neki dr. liker prema želji
Preljev:
- 5 dl slatkog vrhnja za šlag (Hole)
- 30 dag čokolade za kuhanje
Oblatne - 1 list oblatna (dimenzije kalupa)
Biskvit: Kekse usitnite (razlomite ih) tako da ih stavite u kuhinjsku krpu i malo pritisnite. Na pari otopite putar i čokoladu pa dodajte šećer i cimet te zalijte vodom i miješajte. Pred kraj miješanja dodajte rum ili neki drugi liker prema želji. U još vruću smjesu umiješajte izmrvljene kekse. U kalup stavite oblatnu. Prebacite smjesu na oblatnu u kalup i lopaticom poravnajte smjesu.
Preljev: Na pari u slatkom vrhnju otopite komadiće čokolade, dobro promiješajte preljev i prelijte ga preko još toplog biskvita. Kalup ohladite prvo na sobnoj temperaturi pa ga stavite u hladnjak da se stegne.
U čokoladni preljev prema želji dodajte malo soli, papra, arome naranče, limuna ili cimet.
Na isti način smjesu možete preliti u okrugli kalup za torte i nakon nekoliko sati vrh preliti šlagom i ukrasiti keksima i čokoladom i dobit ćete idealnu tortu koju će svi obožavati, klinci pogotovo!
Kolač u okruglom kalupu za torte: