Jednostavna pita od jabuka

| Wine and dine |

Pita od jabuka
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Jednostavna pita od jabuka

Ovo je pita koju moja sestra Lana najčešće radi pa je zovem i Lanina pita od jabuka.

Pita od jabuka
Pita od jabuka

Tijesto:

  • 30 dag prosijanog brašna (pola glatko, pola oštro)
  • 20 dag putra
  • 10 dag štaub šećera
  • 1 jaje
  • prsohvat soli

Nadjev:

  • 4-5 jabuka
  • sok od 1 većeg limuna
  • 3 - 4 žlice šećera
  • cimet
Pita od jabuka
Pita od jabuka

Napravite prhko tijesto tzv. 3-2-1. To je tijesto koje slastičari upotrebljavaju za većinu slatkih pita. Promiješajte brašno, šećer i na kockice narezan putar pa rukama promiješajte sastojke i utrljajte putar u brašno. Kada smjesa počne poprimati izgled tijesta dodajte razmućeno jaje i prstohvat soli pa sve umiješajte u homogenu smjesu. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Zagrijte pećnicu na 180C.

Za to vrijeme ogulite jabuke, izvadite im koštice i narežite ribežom ili ručno na šnitice. Jabuke odmah pokapajte limunom kako ne bi potamnile.

Okrugli kalup za pite premažite putrom, na dno možete izrezati krug od masnog papira za pečenje radi lakšeg vađenja poslije. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 3-4 mm. Ako niste spretni s prenošenjem tijesta u kalup možete ga razvaljati i na prozirnoj foliji pa pomoću nje prenijeti u kalup. Uvijek razvaljajte tijesto malo šire od kalupa. Ispikajte ga vilicom i po njemu rasporedite jabuke. Jabuke pospite šećerom i cimetom. Od ostatka tijesta izrežite trakice i složite ih kao mrežu po jabukama. Pecite pitu u zagrijanoj pećnici oko sat vremena.

Pita od jabuka
Pita od jabuka