Recept: Jabuke u šlafruku (pržene jabuke)
Ovaj starinski desert Jabuke u šlafroku miriše na moje djetinjstvo na Borongaju i na moju baku Anđelu koja mi ga je često radila... Poslije ga je radila mama, danas ja svojim klincima...
Vrijeme pripreme: 15-ak minuta
Vrijeme stajanja tijesta: 10-ak minuta
Vrijeme prženja: pola minute svaka strana jabuke
Tijesto:
- 2 jaja
- 1 vanilin šećer
- mlijeko (oko 3 dl)
- 25 dag oštrog brašna
- prstohvat cimeta
- prstohvat soli
- 1 žličica korice limuna ili naranče
- 2 žlice prošeka ili ruma
- 3 - 4 jabuke
- šećer u prahu
- 1 žličica cimeta
- sok 1 limuna
- ulje za prženje (preporučljivo kokosovo ulje)
Napravite tijesto kao za palačinke, samo gušće. Pomiješajte jaja, mlijeko, brašno, vanilin šećer, sol, cimet, dodajte malo ruma ili prošeka i naribanu koricu limuna ili naranče. Neka smjesa odstoji desetak minuta.
U međuvremenu ogulite jabuke, narežite ih na kolutiće debljine oko 1/2 cm i izvadite im sredinu. Pokapajte ih sokom limuna. Na tanjuriću pomiješajte šećer u prahu i cimet pa svaki kolutić umočite u slatku mješavinu.
Zagrijte ulje u visokoj tavi na srednjoj temperaturi, kolutiće jabuke umačite u smjesu tijesta i pržite dok ne poprime zlatno-žutu boju, svaku stranu oko pola minute. Pržene jabuke vadite šupljikavom žlicom i stavljajte na papirnatu salvetu da upiju masnoću. Posipajte ih šećerom u prahu i odmah poslužite.
Prema želji jabuke u šlafroku možete posipati i krupnije mljevenim orasima, lješnjacima ili kristalnim šećerom te servirati uz umak od jabuka, džem ili javorov sirup te ukrasiti mentom ili matičnjakom.