Fritule s jogurtom, mamin recept
Tijesto:
- 2 jogurta
- 20 žlica oštrog brašna (oko 1/2 kg)
- 2 žlice šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 praška za pecivo
- 2 jaja
- malo soli
- naribana korica 1 limuna ili naribana korica 1 naranče
- 2 žlice rakije (od ruža ili neke dr.) ili 1 žlica ruma
- grožđice – prema želji
štaub šećer - za posipanje
oko 1 l ulja - za prženje fritula
Sve sastojke izmiješajte ručno kuhačom, pjenjačom ili električnim mikserom. Zagrijte dosta ulja u visokoj tavi (prvo ga zagrijte na najjačoj vatri, a onda smanjite vatru na umjerenu temperaturu) jer fritule moraju imati mjesta i plivati, a većina njih se i same okreću.
Dva su načina kako možete oblikovati fritule u male loptice: na starinski način kao naše bake - dio tijesta uzmete u ruku i dlanom između kažiprsta i palca istiskujete dio po dio tijesta formirajući tako male loptice ili na suvremeniji način pomoću 2 žličice: uzimate tijesto jednom žličicom, a drugom iznad tave gurnete smjesu u tavu te tako oblikujte fritule.
Pecite ih u vrelom ulju dok ne budu svjetlo žute. Vadite ih na papirnatu salvetu da se ocijede pa ih stavljajte u zdjelu i posipajte štaub šećerom.