Maškare, karnevali, krafne, fritule i kroštule...
Ovo su moji provjereni receptići za fritule i kroštule, meni najbolji i najdraži:
Fritule
- ½ kg glatkog brašna (prosijati)
- ½ l mlijeka
- pola germe ili pola diga
- 3 – 4 žlice šećera
- malo soli
- 1-2 vanilin šećera
- ½ praška za pecivo
- korica nešpricanog limuna ili limete
- 2 čepa ruma
- jabuka rezana na kockice ili grožđice natopljene u rumu (može a i ne mora)
- štaub šećer – za posipati
Napravite germu: izmiješajte germu s malo toplog mlijeka, dodajte malo brašna, malo šećera pa stavite na toplo da se germa digne.
Sve sastojke stavite u zdjelu, dodajte dignutu germu i izradite mikserom. Zdjelu pokrite kuhinjskom krpom i pustite da se tijesto diže barem pola sata. Zagrijte ulje, žličicom uzimajte nadišlo tijesto i pecite fritule u vrelom ulju dok ne budu svjetlo žute (prvo ulje zagrijte na najjačoj vatri a onda smanjite na umjerenu vatru i pecite). Ocijedite ih na papirnatoj salveti pa posipajte štaub šećerom ili kristal šećerom i jedite odmah, dok su još tople.
Kroštule
- oko 30 dag glatkog brašna
- 4 žumanjka
- 1 cijelo jaje
- 2 žlice šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 2 žlice ruma
- prstohvat soli
- 1 žlice vode
- 2 prstohvata soli
- ulje za prženje
- štaub šećer - za posipanje
Na radnoj plohi zamijesite meko i glatko tijesto od prosijanog brašna, žumanjaka, jajeta, šećera, vanilin šećera, ruma, malo vodi i malo soli. Od tijesta oblikujte kuglu, omotajte je folijom i stavite u hladnjak da odstoji barem pola sata. Zatim razvaljajte tijesto na debljinu oko 2 milimetra. Kroštule možete oblikovati na nekoliko načina. Pomoću ravnog ili valovitog kružnog noža razrežite trake debljine oko 2 cm pa razrežite sredinu trake (kao rupicu za gumb) te jedan kraj provucite kroz sredinu ili trake samo lagano vežite u čvor. Zagrijte ulje i pržite ih kratko u vrućem ulju dok ne poprime zlatno-žutu boju. Još tople pospite štaub šećerom i poslužite.