Recept za izraelsko nacionalno jelo falafel (pržene vegetarijanske kuglice od slanutka):
- 2 šalice suhog slanutka (ili iz konzerve) - oko 30-40 dag
- 1 mala glavica luka – nasjeckana
- 3-5 češnja češnjaka (prepečen na žaru)
- 1 mala chilli papričica (može i ne mora)
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- 1 žličica korijandera (može i ne mora)
- 1 prstohvat mljevenog kardamoma
- ½ žličice kurkume (prema želji)
- 2 žlice prezla
- 1 i ½ žlice brašna
- 2 žličice brašna za pecivo ili sode bikarbone
- 1 žlica poprženih sjemenki sezama
- 2,5 dl sojinog vrhnja
- 2 prstohvata crvene paprike
- 2 žličice mljevenog kimla
- 3 prstohvata soli
- 2 prstohvata crnog papra
- biljno ulje za prženje
Suhi slanutak namočite u hladnu vodu preko noći da nabubri (u zdjelu dodajte vodu visine 3-4 prsta iznad slanutka). Nakon minimalno 12 sati ga ocijedite i operite pa ponovo ocijedite i osušite ili jednostavno, upotrijebite ocijeđeni i osušeni slanutak iz konzerve.
Stavite ga u blender, dodajte ostale sastojke i izmiksajte zajedno dok ne dobijete glatku smjesu (ili štapnim mikserom u zdjeli). Smjesu stavite u hladnjak na sat-dva.
Zatim oblikujte kuglice – namočite prste, uzimajte male komade i rolajte ih na dlanu oblikujući kuglice. Veličina kuglica treba biti malo manja od marelica. Rasporedite kuglice na tanjur.
Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri i pržite kuglice oko 4-5 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Okrećite ih da bi se ispekle sa svih strana podjednako. Vadite ih šupljikavom žlicom na papirnati ubrus da se ocijede.
Servirajte uz umak od jogurta (grčki jogurt, sitno nasjeckani češanj češnjaka, malo nasjeckanog peršina, malo čilija, prema želji žličica koncentrata paradajza ili majoneze te sitno nasjeckani kiseli krastavac) ili tahini umak (od sezama) te zelenu salatu u lepinji.
Ako želite možete ih prije prženja uvaljati u sezam.
Kuglice od slanutka falafel se mogu peći i u pećnici na 220C. Prije pečenja pošpricajte ih s malo ulja i pecite dok ne dobiju lijep zlatno-smeđu boju.