Crostini s dimljenim lososom
Crostini (tal. malo tosta, malo zdravice) su ustvari tanke šnite prepečenog hrskavog kruha (na tavi, u pećnici ili na grillu), najčešće baquetta ili ciabatta (uglavnom, bijeli kruh) na koji ide neki namaz... Mogu se samo premazati maslinovim uljem i posipati morskom solju i krupnim crnim paprom. Ili češnjakom... Ovi crostini s dimljenim lososom su pun pogodak! Pogotovo uz čašu crvenog vina!
Za 20 komada
Vrijeme pripreme: 25 - 30 minuta
Temperatura pećnice: 180C
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 kruh baguette (izrezan na šnite debljine 2 cm)
- 1, 25 dl creme fraichea ili izmiksanog slatkog vrhnja (šlaga) pomiješanog sa žlicom kiselog vrhnja
- 1 žličica limunovog soka
- 1 žličica naribane korice limuna
- 10 dag tanko narezanog dimljenog lososa (dvedesetak šnitica)
- svježi mljeveni crni papar
- svježi nasjeckani kopar
U pećnici na 180°C prepecite tanke šnite baguetta premazane s maslinovim uljem dok ne postanu hrskave (oko 10 minuta). Izvadite ih i pustite da se ohlade. Pomiješajte creme fraiche, limunov sok i koricu. Na svaku šnitu stavite 1 žličicu kreme, pa šniticu lososa te ukrasite koprom i crnim paprom.
Napomena: Creme fraiche imate za kupiti u mnogim supermarketima poput Metroa, Plodina... Nalazi se u hladnjaku uz vrhnja. Ako ga ipak ne nađete, ništa zato! Ako pomiješate malo vrhnja i šlaga ili vrhnja i jogurta - to je to! Možete ga zamijeniti i s kremastim sirom - isto je sjajan okus!