Crna pizza iz sarajevske "Druge kuće"

| Wine and dine |

Crna pizza, Druga kuća, Sarajevo
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Ova crna pizza otkriće je za sve koji su je probali te je preko noći postala pravi hit u Sarajevu. Svi hrle u "Drugu kuću" probati upravo crnu pizzu. Mi vam preko veze, točnije, gazdarice Mirele donosimo recept. HVALA Mirela!

Crna pizza sa špinatom, mozzerellom, gorgonzolom, gljivama i orasima

Vrijeme pripreme tijesta: 20-ak minuta

Vrijeme stajanja tijesta: 24 sata

Vrijeme pečenja: 15-ak minuta

Temperatura pećnice: 250C

Tijesto:

  • 1 kg brašna
  • 30 g soli
  • prstohvat šećera
  • 1,5 g germe
  • 25 g maslinovog ulja
  • 30 g sipine tinte
  • vode - prema potrebi

Nadjev:

  • 16 g mozzarelle
  • 16 g svježih gljiva
  • 16 g špinata
  • 8 g gorgonzole
  • 6 g oraha
  • origano
  • maslinovo ulje

putar - za namastiti kalupe

Crna pizza, Druga kuća, Sarajevo
Crna pizza, Druga kuća, Sarajevo

Tijesto umijesite 24 sata ranije: izradite germu s malo tople vode, šećera i brašna i stavite na toplo da se diže. Stavite brašno na radnu plohu. Napravite rupu u sredini i sipajte malo vode te počnite mijesiti. Dodajte izrađenu germu u tijesto i dalje mijesite, dodajući sol, sipinu tintu i maslinovo ulje dok smjesa ne bude glatka i kompaktna. Oblikujte 4-5 kuglica od tijesta, omotajte ih folijom i stavite u hladnjak na 24 sata.

Izvadite kuglice tijesta iz hladnjaka i pustite ih da počivaju pola sata, sat. Zagrijte pećnicu na 250C. Tijesto ponovo nekoliko minuta mijesite i razvaljajte formirajući tanke krugove za pizzu.

Na razvaljano tijesto za pizzu stavite oprane listove mladog špinata, naribanu mozzarelu, opet listove špinata, zatim šnitice gljiva, komadiće gorgonzole, ponovo naribanu mozzarelu i polovice oraha. Obilno posipajte origanom i nakapajte maslinovim uljem. Pecite u pećnici 15-ak minuta.