Ova crna pizza otkriće je za sve koji su je probali te je preko noći postala pravi hit u Sarajevu. Svi hrle u "Drugu kuću" probati upravo crnu pizzu. Mi vam preko veze, točnije, gazdarice Mirele donosimo recept. HVALA Mirela!
Crna pizza sa špinatom, mozzerellom, gorgonzolom, gljivama i orasima
Vrijeme pripreme tijesta: 20-ak minuta
Vrijeme stajanja tijesta: 24 sata
Vrijeme pečenja: 15-ak minuta
Temperatura pećnice: 250C
Tijesto:
- 1 kg brašna
- 30 g soli
- prstohvat šećera
- 1,5 g germe
- 25 g maslinovog ulja
- 30 g sipine tinte
- vode - prema potrebi
Nadjev:
- 16 g mozzarelle
- 16 g svježih gljiva
- 16 g špinata
- 8 g gorgonzole
- 6 g oraha
- origano
- maslinovo ulje
putar - za namastiti kalupe
Tijesto umijesite 24 sata ranije: izradite germu s malo tople vode, šećera i brašna i stavite na toplo da se diže. Stavite brašno na radnu plohu. Napravite rupu u sredini i sipajte malo vode te počnite mijesiti. Dodajte izrađenu germu u tijesto i dalje mijesite, dodajući sol, sipinu tintu i maslinovo ulje dok smjesa ne bude glatka i kompaktna. Oblikujte 4-5 kuglica od tijesta, omotajte ih folijom i stavite u hladnjak na 24 sata.
Izvadite kuglice tijesta iz hladnjaka i pustite ih da počivaju pola sata, sat. Zagrijte pećnicu na 250C. Tijesto ponovo nekoliko minuta mijesite i razvaljajte formirajući tanke krugove za pizzu.
Na razvaljano tijesto za pizzu stavite oprane listove mladog špinata, naribanu mozzarelu, opet listove špinata, zatim šnitice gljiva, komadiće gorgonzole, ponovo naribanu mozzarelu i polovice oraha. Obilno posipajte origanom i nakapajte maslinovim uljem. Pecite u pećnici 15-ak minuta.