Za dvoje: Ljubavni čokoladni souffle u kalupićima
Za 4 vatrostalna kalupića
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 8-10 minuta
Temperatura pećnice:200C
- 10 dag tamne čokolade (oko 64% kakaa)
- 1 žlica kakaa
- 2 žumanjka
- 2 - 3 bjelanjka
- 1,5 dag mlijeka
- 3 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- putar - za premazati kalupiće
- štaub šećer – za posipati kalaupiće
Zagrijte pećnicu na 200C. Na pari otopite i izmiješajte čokoladu, mlijeko, kakao, vanilin šećer i šećer u jednoličnu smjesu (temperatura mora cijelo vrijeme biti ispod 100 C). Odvojite žumanke od bjelanjaka u dvije zdjele. Izmiksajte žumanjke i dodajte ih otopljenoj čokoladi te sve zajedno promiješajte, a bjelanjke umutite u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli pa ih sa žlicom pjenasto i lagano umiješajte u čokoladnu smjesu. Vatrostalne kalupiće premažite putrom i pospite štaub šećerom. Uspite smjesu do 2/3 kalupa i pecite u zagrijanoj pećnici 8-10 minuta, odnosno dok smjesa ne naraste centimetar, dva iznad ruba kalupića. Kolač će izvana biti čvrst, a iznutra tekući. Za vrijeme pečenja nemojte otvarati pećnicu jer će souffle pasti.
Napomena: Smjesu možete prirediti i prije, a staviti peći kasnije, otprilike kada poslužite glavno jelo.
Souffle servirajte uz kuglicu sladoleda od vanilije. Prema želji u souffle možete dodati koricu nešpricane naranče ili limete, žličicu Amaretta ili nekog drugog likera.