Čokoladni souffle za zaljubljene!

| Wine and dine |

Čokoladni souffle
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Za dvoje: Ljubavni čokoladni souffle u kalupićima

Za 4 vatrostalna kalupića

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme pečenja: 8-10 minuta

Temperatura pećnice:200C

Čokoladni souffle u kalupićima
Čokoladni souffle u kalupićima
  • 10 dag tamne čokolade (oko 64% kakaa)
  • 1 žlica kakaa
  • 2 žumanjka
  • 2 - 3 bjelanjka
  • 1,5 dag mlijeka
  • 3 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • putar - za premazati kalupiće
  • štaub šećer – za posipati kalaupiće
Soufflé
Soufflé

Zagrijte pećnicu na 200C. Na pari otopite i izmiješajte čokoladu, mlijeko, kakao, vanilin šećer i šećer u jednoličnu smjesu (temperatura mora cijelo vrijeme biti ispod 100 C). Odvojite žumanke od bjelanjaka u dvije zdjele. Izmiksajte žumanjke i dodajte ih otopljenoj čokoladi te sve zajedno promiješajte, a bjelanjke umutite u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli pa ih sa žlicom pjenasto i lagano umiješajte u čokoladnu smjesu. Vatrostalne kalupiće premažite putrom i pospite štaub šećerom. Uspite smjesu do 2/3 kalupa i pecite u zagrijanoj pećnici 8-10 minuta, odnosno dok smjesa ne naraste centimetar, dva iznad ruba kalupića. Kolač će izvana biti čvrst, a iznutra tekući. Za vrijeme pečenja nemojte otvarati pećnicu jer će souffle pasti.

Napomena: Smjesu možete prirediti i prije, a staviti peći kasnije, otprilike kada poslužite glavno jelo.

Souffle servirajte uz kuglicu sladoleda od vanilije. Prema želji u souffle možete dodati koricu nešpricane naranče ili limete, žličicu Amaretta ili nekog drugog likera.