Recept: Čokoladna torta s bademima
Ovo je jedna slatko – gorka torta bez brašna. Bademe možete zamijeniti mljevenim lješnjacima. Brza i jednostavna priprema i oduševljenje za svako nepce, a za predstojeće blagdane - idealna tortica za one koji vole čokoladu i bademe!
Za 8 osoba
Vrijeme pripreme:25 minuta
Vrijeme pečenja: 40 minuta
Temperatura pećnice: 180C
- maslac - za premazati kalup
- kakao prah - za premazati kalup
• ½ šalice sitno mljevenih badema
• 10 dag šećera
• 9 dag čokolade
4 žličice maslaca
• 12,5 dag jogurta
• 4 žlice šećera
• 2 žumanjka
• 1 žličica vanilije
• ¼ čajne žličice ekstrakta badema
• 5 bjelanjaka sobne temperature
• ¼ žličice soli
• 1 žličica prženih nasjeckanih badema
Zagrijte pećnicu na 180C. Kalup za tortu premažite maslacem i posipajte kakaom. Mljevene bademe pomiješajte s dvije žličice šećera. Stavite čokoladu i četiri žličice maslaca u posudu za kuhanje na pari te ih rastopite na laganoj vatri dok ne dobijete glatku smjesu. Prebacite smjesu u veliku posudu, dodajte mješavinu s bademima, jogurt, 4 žlice šećera, žumanjke, ekstrakt vanilije i ekstrakt badema. Promiješajte. Miješajte električnim mikserom bjelanjke s prstohvatom soli, postupno dodajte preostali šećer i umiješajte u čvrsti snijeg. Pomoću žlice lagano postepeno dodajte bjelanjke u čokoladnu smjesu pa smjesu sipajte u namašten i pobrašnjen kalup za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici 30 – 40 minuta, odnosno dok se torta ne digne, a vrh osuši. Ohladite tortu na sobnoj temperaturi i pospite je prženim listićima bademima.