Recept za Carski drobljenac (kaiserschmarrn) s kestenima
Mnogi su me molili da im daj moj receptić za famozni carski drobljenac s kestenima koji sam radila na otvorenju novog Top shop dućana u Ilici 44 u Zagrebu prošli tjedan pa evo:
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i pečenja: 25- 30 minuta
- 5 jaja
- 6 dag grožđica – namočenih u rumu
- malo ruma
- ½ l mlijeka
- 5 dag šećera
- 2 vanilin šećer
- 30 dag oštrog brašna
- 5 dag putra
- korica pola limuna
- 5-6 žlica šnitica/komadića kuhanih kestena
- 2-3 žlice listića badema
- prstohvat soli
- malo mineralne vode (prema želji)
- štaub šećer – za posipanje
- 1/2 kg kesten pirea
- 1/2 l tučenog slatkog vrhnja
U zdjelicu stavite grožđice, prelijte rumom i ostavite da se moče pola sata. U dvije zasebne zdjele odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg, a u zdjelu sa žumanjcima ulijte mlijeko, dodajte šećer, vanilin šećer, prstohvat soli, malo mineralne vode, koricu limuna te dobro izmiješajte pjenjačom ili ručnim mikserom. Zatim, uz stalno miješanje, postepeno dodajte brašno dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Potom u smjesu,pomoću žlice, lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. U tavicu na rastopljeni putar dodajte ocijeđene grožđice, smjesu za drobljenac, posipajte listićima badema i komadićima kestena te ostavite da se smjesa zapeče s donje strane. Zatim pomoću lopatice okrenite smjesu, usitnite je i pecite povremeno miješajući do zlatno žute boje.
Gotov drobljenac izdašno posipajte štaub šećerom i servirajte uz kesten pire i šlag.