Tradicionalno u Zagrebu se zna što se jede za Badnjak, a što za Božić te naravno što za Novu godinu.
Badnjak je nezamisliv bez bakalara. Ako ga nemate vremena tri dana namakati i lupati batom da omekani, možete kupiti zaleđene filete bakalara, odmrznuti ih u hladnoj vodi nekoliko puta mijenjajući vodu, obrisati i posušiti i normalno dalje pripremati ili u nešto jeftinijoj varijanti pripremiti oslić na način pripreme bakalara.
Tako bakalar na brudet, bakalar na mornarski iz pećnice, na meksički, s gljivama, s kaparima, svježi bakalar s pinjolima, okruglice od bakalara, bakalar s kozicama, gregada od bakalara, zapečeni bakalar s mozzarellom, svježi bakalar u zelenom papru, pohani bakalar, polpete od bakalara, ražnjići od bakalara, tripice od bakalara, pjenica od bakalara... su samo neki od načina na koji se priprema bakalar u Hrvata. Ipak, nekako bakalar na bijelo i gregada od bakalara su najčešći načini pripreme bakalara u Zagrebu, bar što se restoranske ponude tiče, ali mislim da i privatno većina priprema bakalar upravo na ova dva načina.
Ipak, šteta ga je uvijek pripremati na isti način i zato budite kreativni i pripremite ga ove godine drugačije!
Evo nekoliko meni najdražih načina pripreme bakalara:
Recept: BAKALAR NA BIJELO (recept moje mame)
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme namakanja bakalara: 2-3 dana
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 40 minuta
- 1 bakalar (60 dag – 80 dag)
- 1 - 2 lovorova lista
- 4 - 5 krumpira
- 1 češnjak (pola cijelog, pola sitno nasjeckanog)
- 2 dl mlijeka
- peršin (sitno nasjeckan)
- 2 – 3 dl maslinovog ulja
- sol
- papar (u zrnu i mljeveni)
- maslinovo ulje
Namočite bakalar 2 - 3 dana ranije i mijenjajte vodu nekoliko puta, blago savijajući ribu rukama. Kad je bakalar nabubrio, kuhajte ga 15-ak minuta u slanoj vodi, dodajte lovor i par zrna papra. Izvadite kuhani bakalar, ohladite ga i očistite svu kožu i kosti. U istu vodu u kojoj se kuhao bakalar, stavite krumpir narezan na šnite. Kuhani krumpir procijedite i dodajte bakalaru. Skuhajte par češnja češnjaka u mlijeku i s malo istog mlijeka prelijte po bakalaru. Dodajte i novi sitno sjeckani češnjak i peršin. Zalijte maslinovim uljem, dodajte malo vode od bakalara, posolite, popaprite i kuhajte na najslabijoj vatri povremeno potresajući lonac.
Gotovo jelo opet zalijte maslinovim uljem i krumpir malo propasirajte vilicom i poslužite ili ako više volite sitnije komade bakalara - cijelo jelo izmiksajte štapnim mikserom da dobijete gustu mliječnu masu. Ako ga dobro izmiksate možete ga poslužiti i kao paštetu, na prepečenom kruhu.
Recept: Gregada od bakalara (meni osobno najdraži način)
Gregada od bakalara
Za 4 osobe
Vrijeme namakanja bakalara: 3 dana
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 90 minuta
- 1 kg bakalara (očišćen, odvojen od kože i kostiju, narezan na komade)
- 60 dag krumpira (narezanog na tanke šnitice)
- 1 luk (narezan na kolutiće)
- 5 - 6 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- peršin (sitno nasjeckan)
- 1-2 lista lovora
- 1 dl bijelog vina
- voda
- maslinovo ulje
- krupna morska sol
- papar u zrnu
Bakalar očistite, neka odleži u vodi tri dana (vodu mijenjajte nekoliko puta dnevno, zadnju spremite). Izrežite bakalar na komade. U širokom lonacu na malo maslinovog ulja podinstajte luk pa dodajte češnjak i peršin. Zatim rasporedite šnite krumpira pa komade bakalara, posolite, popaprite, zalijte s malo vina, dodajte list lovora, malo maslinovog ulja i vode (možete upotrijebiti onu zadnju u kojoj se je namakao bakalar) tek toliko da pokrije jelo. Kuhajte polupoklopljeno na laganoj vatri sat i pol samo povremeno potresajući lonac (nemojte miješati!). Gotovo jelo zalijte s malo hladnog maslinovog ulja, pospite nasjeckanim peršinom i protresite lonac.
Recept: Bakalar na mornarski (u pećnici)
Za 6 – 8 osoba
Vrijeme namakanja bakalara: 3 dana
Vrijeme pripreme: 15-ak minuta
Vrijeme pečenja: 3 - 4 sata
Temperatura pećnice: 150C
- 1 sušeni bakalar (očišćen od kosti i kože te narezan na komade)
- 1 kg krumpira (oguljenog, narezanog na šnite)
- 1-2 lista lovora
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- peršin (sitno nasjeckani)
- 1 dl maslinovog ulja
- sol
- papar u zrnu
Bakalar očistite, neka odleži u vodi tri dana (vodu mijenjajte nekoliko puta dnevno). Zagrijte pećnicu na 150C. U duboku vatrostalnu zdjelu složite red krumpira narezanog na šnite, zatim red bakalara pa krumpira pa bakalara i tako redom. Zalijte maslinovim uljem i vodom da sve prekrije. Dodajte lovor, sitno nasjeckani češnjak i peršin, sol i papar u zrnu. Pecite u zagrijanoj pećnici poklopljeno 3 -4 sata.
*Bakalar možete prirediti i na način da ga prvo skuhate u vodi pa očistite od kosti, a onda složite u vatrostalnu zdjelu red krumpira, red bakalara. Pecite u pećnici na 180C sat vremena.
Svježi bakalar s bobom na način moje prijateljice Vesne Kotlar Orlovac
Za 4 – 5 osoba
Vrijeme pripreme: 20-ak minuta
Vrijeme kuhanja: 1 sat
- 80 dag filea svježeg bakalara
- 50 dag boba
- 4 – 5 krumpira narezan na šnite
- 2 luka narezanog na kolute
- 2 – 3 režnja češnjaka – sitno narezan ili protisnut
- peršin
- 2 dl bijelog vina
- voda - količina prema potrebi
- 2 – 3 dl maslinovog ulja
- sol
- papar u zrnu
U lonac stavite maslinovo ulje i rasporedite luk narezan na kolute pa red krumpira rezanog na šnite pa red bakalara. Pospite sitno narezan peršin i češnjak pa složite red boba pa sve redove ponovite krumpir, bakalar, peršin i češnjak pa bob. Zalite s vinom, vodom i maslinovim uljem da pokrijete vrh pa kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Nemojte miješati, samo povremeno protresite lonac.
Bakalar na brujet (brudet) -recept mog prijatelja Veljka Barbierija po kojemu i sama pripremam bakalar na crveno
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: do 90 min
- 70 dag bakalara
- 75 dag pelati
- 1 kg krumpira
- zreli 3 kom kapula
- 4 režnja češnjaka
- ½ vezice peršina
- ½ l ribjeg temeljca
- 2 dl bijelog vina
- 2-3 lovorova lista
Skuhajte bakalar, koji ste 48 sati močili u vodi, očistite mu kožu i kosti. Slažite naizmjence u veću posudu bakalar, pelate od rajčica, ploške krumpira, kapule sjeckane na kolute, češnjak i peršin. Podlijte ribu i povrće s 0,5 l juhe od bakalara, dodajte bijelo vino, ubacite 2 lista lovora, posolite, popaprite i kuhajte dok povrće ne omekša i ne sljubi se s ribom.
Pohani bakalar
Za 4 - 5 osoba
- 80 dag bakalara
- sol
- začini prema želji
- 2 jaja
- brašno za paniranje
- prezle (krušne mrvice)
- ulje za pohanje
Bakalar skuhajte, filetirajte ga i odstranite kožu. Za pohanje pripremite tri posude: s brašnom, razmućenim jajima i prezlama. Razmučena jaja posolite i začinite prema
Šnite bakalara uvaljajte prvo u brašno pa u jaja i na kraju u prezlu te ih pržite u dubokom ulju.
Pohani bakalar ocijedite na papirnatoj salveti da se ocijedi višak masnoće.
Servirajte uz umak tartar.
Tjestenina s bakalarom
Za 4-5 osoba
- 80 dag bakalara
- 80 dag tjestenine (špageti, pljukanci, njoki, penne…)
- 5-6 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 1-2 inčuna
- sol
- papar
- maslinovo ulje
Bakalar kuhajte dok ne omekša, očistite kožu. Vodu u kojoj se kuhao bakalar ostavite sa strane za kuhanje tjestenine.
U tavi na malo maslinova ulja podinstajte 5-6 sitno nasjeckana češnja češnjaka, 1-2 sitno nasjeckana inčuna, dodajte malo peršina, pelate pa još dinstajte par minuta, zalijte vinom, a nakon što vino ispari, dodajte komade bakalara i nekoliko žlica vode u kojoj se bakalar kuhao. Posolite, popaprite i začinite prema želji mediteranskim travama.
U vodi u kojoj se kuhao bakalar skuhajte al dente tjesteninu, ocijedite pa prelijte umakom od bakalara. Poslužite odmah.