Ovo je recept za najbolje austrijske krafne, provjereno mnogo puta... Što reći osim: "U slast!"
- 6 žumanjaka
- 4 dag šećera
- korica 1 limuna
- malo soli
- 2 žlice ruma
- 4 dl mlakog mlijeka
- 0,7 dl ulja
- 3 dag uzdignute germe (3/4 kockice germe)
- 85 dag glatkog prosijanog brašna
Izradite germu - u zdjelici razmrvite germu vilicom, dodajte žlicu šećera, žlicu brašna i malo mlakog mlijeka, promiješajte i stavite germu na toplo (npr. na radijator) da se diže. U međuvremenu u zdjeli izmiksajte žumanjke i šećer, pa miksajući dodajte naribanu koricu limuna, malo soli i 2 žlice ruma. Zatim dodajte mlako mlijeko, ulje i uzdignutu germu te dobro izmiksajte. Na kraju postepeno dodajte prosijano brašno i izradite glatko tijesto. Stavite ga na toplo da se diže. Nakon što se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu dasku, razvucite ga na debljinu prsta i s kalupićem ili čašom prvo namočenom u rum, režite krafnice koje stavljajte na stolnjak posut brašnom te pokrite krpom. Kada krafne poprime dvostruk volumen, pecite ih u srednje zagrijanom ulju. Prilikom pečenja, jednu stranu pecite oko pola minute poklopljenu, a drugu stranu do pola minute otklopljenu. Vadite ih mrežicom za krafne i odložite na salvetu da upiju višak masnoće. Pospite štaub šećerom ili punite pekmezom (malo ga ugrijte i razrijedite te punite špricom) ili umakom od vanilije.
Umak od vanilije:
- 3 žumanjka
- 8 žlica šećera
- 4 žlice brašna
- 1 puding od vanilije
- 1 l mlijeka
- 4 bjelanjka
Staviti oko 7 dl mlijeka da kuha. Za to vrijeme umutite žumanjke, šećer, brašno, puding i ostatak mlijeka od litre pa sipajte u uzavrelo mlijeko. Kuhajte miješajući, dok se ne zgusne pa ohladite. U međuvremenu umutite čvrsti snijeg od bjelanjka pa ga dodajte u još toplu smjesu. Tom smjesom punite slastičarsku špricu, lagano probijte krafnu i ispunite je filom.