Recept: Amaretti semifreddo
Semifreddo (izgovara se semifred:o), a na talijanskom znači polu-hladni (polusmrznuti) desert teksture smrznutog moussea. Jedan od mojih najdražih deserata. Obožavam!!! Pravim ih s lješnjacima, bademima, orasima, komadićima čokolade, raznim keksima, voćem, karamelom... Brza priprema, savršen okus :)
Vrijeme pripreme: 20-ak minuta
Vrijeme hlađenja: 3 sata, a najbolje preko noći
- 20 dag keksića Amaretti
- 5 jaja
- 3 dl slatkog vrhnja
- 6 dag (4 žlice) šećera
- 4-5 žlice kave Espresso (prema ukusu)
- 1,5 dag (1 žlica) konjaka
- 1,5 dag (1 žlica) Amaretti likera
Zdrobite Amareti keksiće u maloj zdjeli pa dodajte kavu, konjak i liker. Pomiješajte ih rukom da upiju svu tekućinu.
U drugoj zdjeli izmiksajte žumanjke sa šećerom i dodajte im smjesu od Amaretti keksića.
U trećoj zdjeli umutite bjelanjke u čvrsti snijeg.
U četvrtoj zdjeli izmiksajte slatko vrhnje u čvrsti šlag.
Pomoću žlice (špatule) lagano dodajte snijeg od bjelanjaka i šlag u smjesu keksića i žumanjaka i prozračno promiješajte da krema ne izgubi svoj volumen.
Ulijte je u srneći kalup (ili neki drugi oblik/e) u koji prethodno možete staviti foliju i ohladite u zamrzivaču minimalno 3 sata, a najbolje preko noći.
Izvadite iz kalupa tako da stavite dno kalupa pod tekuću toplu vodu (ali samo par sekundi, jer se jako brzo počinje topiti!) te semifreddo narežite na šnite širine 2-3 cm i servirajte uz razmrvljene keksiće Amaretti i šlag.
Prema želji možete povećati ili smanjiti količinu Amaretti keksića i dodati komadiće čokolade te servirati uz topli čokoladni ili voćni umak, a ako nemate Amaretti keksiće ili ne volite okus badema, možete ih zamijeniti Oreo keksima, Grancereale ili nekim drugim.