5 namirnica koje smijete jesti i u ponoć!

| Wine and dine |

Editor's pick by Anamaria Butković

Anamaria Butković, urednica Fashion i Beauty rubrike na Wall.hr portalu

Što odabrati za brzi kasno noćni obrok?
Što odabrati za brzi kasno noćni obrok?

 Koliko vam se puta dogodilo da ste ogladnjeli u gluho doba noći iako ste nebrojeno puta pročitali kako iza 20:00 nije poželjno (niti zdravo) jesti? Nama stalno! Ubili bi za sendvič ili za kekse, ali vas zdrav način života i briga o kilaži sprječavaju u tome pa na kraju večeri ipak odete gladni spavati. Nije baš neki osjećaj, zar ne? Danas donosimo dobre vijesti za sve ljubitelje kasnih večera. Pronašli smo 5 zdravih namirnica koje će vas zasititi, a neće ugroziti vaš zdravi način života.

1. ZOBENA KAŠA - Ugljikohidrati oslobađaju serotonin koji smiruje i opušta mozak. Porcija zobene kaše s mlijekom dobar je izbor za večernji obrok zbog kojeg ne morate osjećati grižnju savjest. 

Moja zobena kaša, Suzy Josipović Redžepagić
Zobena kaša

2. SVJEŽI SOK OD TREŠANJA - Ako volite trešnje ova će vas vijest sigurno jako obradovati. Naime, dvije čaše soka od trešanja dnevno (jedna prije spavanja i druga ujutro) povisuju razinu melatonina koji utječe na kvalitetu sna.

3. MLIJEKO - Čaša mlijeka stari je poznati recept za bolji san. Osim što sadrži aminokiselinu triptofan koju povezujemo sa spavanjem, učinak ovog napitka ipak je više psihološki. Od malena nas uče da je sinonim za spavanje čaša toplog mlijeka i da nam ju je mama davala upravo s tom svrhom. Ah, ta moć uvjeravanja!

Bademovo mlijeko vs. sojino mlijeko
Bademovo mlijeko vs. sojino mlijeko

4. ORAŠASTI PLODOVI - Orašasti plodovi prepuni su magnezija koji ima umirujući efekt na mozak i utječe na kvalitetniji san. Bademi, orasi i kikiriki samo su neki od plodova koje uvijek morate imati u svom domaćinstvu.

orašasti plodovi
Orašasti plodovi

5. NEMASNI SIR - Kalcij ima vrlo slično djelovanje kao i magnezij kad se radi o kvaliteti sna. Stručnjaci preporučuju oko 50 grama sira dnevno koji možete jesti s krekerima ili niskokaloričnim jogurtom.

Losos i nemasni kravlji sir na integralnom toastu
Losos i nemasni kravlji sir na integralnom toastu