7 namirnica koje nutricionisti nikad ne jedu

| Wine and dine |

Editor's pick by Anamaria Butković

Anamaria Butković, urednica Fashion i Beauty rubrike na Wall.hr portalu

Prazne i loše kalorije mogu imati štetan učinak na naše raspoloženje
Prazne i loše kalorije mogu imati štetan učinak na naše raspoloženje

Sigurno vam neće biti nikakvo iznenađenje činjenica da sve što stavimo u svoje tijelo ima veliki i važan efekt na zdravlje. Ako netko zna kako se pravilno hrnaiti onda su to nutricionisti. Upravo iz tog razloga posebno su nam zanimljive njihove prehrambene navike!

U nastavku saznajte kojih 7 namirnica nutricionisti NIKADA ne jedu i zašto...

Kolačići od riže

Iako piše da su dijetalni (low-fat/no-fat), nemojte se zavaravati! Glikemijski index im je 91, (a čista glukoza ima ocjenu 100). To je vrsta ugljikohidrata koji će podići vašu razinu šećera u krvi brzinom munje, što je loše i za vaše zdravlje i za mršavljenje.  

Nemasni preljevi za salatu

Fat - free preljevi za salatu su savršen primjer kako zdrave namirnice brzo postaju nezdrave. Razni dresinzi za salate na kojima piše da su fat–free prepuni su šećera i visoke fruktoze kukuruznog sirupa, emulgatora i drugih dodataka koji pomažu da dressing izgleda prirodno. Jedini dressing koji trebate koristiti je onaj prirodan, koji sami napravite.

Seitan

Seitan, podrijetlom iz Azije, je uobičajena zamjena za meso vegetarijancima. Za razliku od mnogih mesnih nadomjestaka, seitan može izazvati razvoj glutenske alergije ili netolerancije.

Morski pas

Kada se upitamo trebamo li jesti ribu ili ne, odgovor je uvijek – da! Jer omega-3 masne kiseline imaju nevjerojatne ljekovite učinke. No kad je morski pas u pitanju, iako isto ima omega-3 masne kiseline, žive ima 3 puta više i treba ga izbjegavati. Zato nutricionisti posebice vole losos, jako je zdrav jer nema žive, a posjeduje puno omega-3 masnih kiselina!

Rafinirane žitarice

Na žalost, danas su u dućanima žitarice većinom rafinirane i obrađene, poput mnogih riža, tjestenina i žitarica za doručak gdje su prirodnim vlaknima uklonjeni svi vitamini i minerali, pa poslije vraćeni u umjetnom obliku tako da i dalje piše „cjelovite žitarice“ iako to baš i nije tako. 

Žitarice
Žitarice

Zaslađeni napitci

Ako odlučite prestati konzumirati  samo jednu stvar s ovog popisa, neka to budu zaslađena pića. Prazne kalorije pomoći će vam da se udebljate, a ne smršavite, pritom ne nudeći nikakav osjećaj sitosti. Osim toga, jednostavni šećeri snizit će vam dobar kolesterol, a povećati razinu triglicerida što može uzrokovati mnoga srčana oboljenja te razne kronične bolesti. Umjesto zaslađenog i gaziranog pića pijte - vodu!

Krupica 

Krupica je hiper rafinirani ugljikohidrat, kojemu nedostaju i vitamini i minerali. Da bi bila što ukusnija dodaju joj putar i vrhnje, a kombinacija ugljikohidrata i zasićenih masti nije baš najsretnija kombinacija.