Zavirili smo u jedinstveni Centar Mentalnog Zdravlja Uglešić Poliklinika otvoren u Splitu

| Interior |

Mentalno zdravlje po svojoj definiciji predstavlja stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresovima, može raditi produktivno i plodno te je sposoban(na) pridonositi svojoj zajednici (prema World Health Organisation, 2004.).

Iz definicije zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije, koja kaže kako je “zdravlje stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti“, vidljivo je da nema zdravlja, ako nema mentalnog zdravlja.

„Na tragu takvih razmišljanja pokušali smo u tradicionalno - modernom prostoru pratiti svjetske trendove i u našoj poliklinici ujediniti tradiciju, znanje i tehnologiju sa željom da Vam pružimo sve mogućnosti psihijatrijsko terapijskih pristupa.

Sa željom za holističkim pristupom svakom pojedincu razvili smo mrežu specijalističko dijagnostičkih ordinacija s posebnim fokusom na neurološke poremećaje, bolesti štitnjače, ambulante za bol te psihodijagnostiku koja uključuje dijagnostičku procjenu uz korištenje svih dostupnih, modernih psihijatrijsko/psiholoških sredstava“, kažu nam iz poliklinike Uglešić.

U obiteljskoj kući na adresi Marina Držića 16 Poliklinika Uglešić već će sljedećeg tjedna otvoriti vrata svojim pacijentima. U ugodnom ambijentu osmišljenom po ideji bračnog para Uglešić poliklinika pruža jedan sasvim drugačiji pristup, neobičajan za takvu vrstu usluga.

Naime, oni su se odlučili putem interijera toplo prići svojim pacijentima. U oazi zelenila poliklinika se nalazi u samom prizemlju kuće spojene s  velikim prostranim vrtom, splitskog naziva đardin, koji ne ostavlja dojam uskog centra grada, već ostavlja dojam kuće na osami.

U interijerskom dizajnu držali su se prirodnih materijala kao što su orahovo  drvo, kamen, juta i zelenilo. U udobnoj čekaonici imate priliku biti posluženi s prirodnim sokovima, kavom ili čajem. Također možete uživati i u vrhunskoj umjetnosti iz obiteljskog nasljeđa. U jednoj od tri ordinacije u kojima će raditi desetak liječnika iz raznih područja specijalizacije, pacijenti će se osjećati ugodno i opušteno. Centar mentalnog zdravlja Uglešić objedinio je tradiciju, znanje i tehnologiju na jednom mjestu. Tako će prvi u Hrvatskoj, pokraj aparat za pregled štitnjače imati i aparat NFB i TMS aparat.

 

Neurofeedback (NFB) desetljećima poznata i izuzetno moćna metoda samoregulacije moždane aktivnosti, koja se koristi za čitav niz indikacija, od ADHD-a, depresije, anksioznosti, ali i za unapređenja izvedbe zdravih ljudi, do nedavno je bila opterećena velikim ulaganjima u opremu i kompliciranom provedbom, zbog čega nije u dovoljnoj mjeri bila dostupna široj populaciji. Nizom poslovnih i tehnoloških inovacija Umo neuroscience je omogućio pružateljima zdravstvenih usluga da brzo i jednostavno omoguće svojim korisnicima neurofeedback treninge ne vrhunskoj razini. Centar mentalnog zdravlja Uglešić će prvi imati i online mogućnost korištenja neurofeedbacka. 

Repetitivna Transkranijalna Magnetska Stimulacija (rTMS) je klinički značajan i efikasna metoda u terapiji brojnih psihijatrijskih i neuroloških poremećaja. Transkranijalna magnetska stimulacija je jako sigurna, bezbolna, bez neželjenih efekata, i jako ugodna za pacijenta. Neinvazivna je, ne zahtijeva anesteziju.

Transkranijalna magnetska stimulacija (TMS) je neuromodulatorna tehnika koja modulira i stimulira aktivnost neurona. 

Ponavljanje stimulacije, dovodi  do izmijene neuronskih elemenata u moždanoj kori čime se poboljšava funkcioniranje pojedinih moždanih područja. Stimulacijom različitih dijelova mozga, možemo imati efekte kod različitih psihijatrijskih i neuroloških poremećaja.Tretman nema značajne nuspojave.

Kombinacija vrhunske usluge, preugodnog interijera, vrhunskih tehnologija i opreme te iznimne stručnosti najbolja je kombinacija za naše mentalno zdravlje.