Savjeti za uspješan indoor uzgoj biljaka

| Interior |

S obzirom na to da sve više vremena provodimo u vlastitom domu, trebamo ga učiniti što ljepšim, a biljke su savršen način za to.

Bez obzira na to spadate ti u one koji nemaju problema s uzgajanjem čak i zahtjevnih biljaka ili ako ste u drugoj grupi ljubitelja cvijeća koji nemaju sreće s istim, primijenite savjete iskusnih cvjećara i uskoro će vaš stan ispuniti zelenilo i nježne, cvjetne arome. Kada se naoružate znanjem i strpljenjem, uzgoj biljaka neće biti nemoguća misija.

Donosimo vam 3 savjeta za uspješni indoor uzgoj biljaka.

Prave informacije

Prije nego što krenete u cvjećaru, informirajte se o tome kojoj biljci što odgovara. Ne odgovara svakoj svijetao prostor, ni često zalijevanje. Odaberite one kojima će odgovarati uvjeti u vašem stanu (temperatura, količina svijetla…) Ne libite se potražiti savjet od prodavača. Važno je znati na kojem će točno mjestu biljka stajati. Hoće li uljepšavati stol u blagovaonici, policu za knjige ili prazan kut pokraj kutne garniture? Ne kupujte nasumično, nego osmislite kakav prostor za biljku zapravo želite.

Budite fleksibilni

Ne treba se slijepo pridržavati dobivenih uputa. Svakodnevno zalijevanje vjerojatno nije potrebno, ali to ne znači da u međuvremenu trebate zaboraviti na biljku treba. Uvenule latice, žuti listovi ili suha zemlja pokazuju da nešto treba promijeniti. Što prije otkrijete problem, veća je vjerojatnost da ćete ga riješiti.

Pravilno zalijevanje

Dobro se raspitajte na koji način treba zalijevati koju biljku. Neke od njih ne rastu u zemlji i uopće se ne zalijevaju, nego samo potapaju kako bi korijenje upilo vodu.
Da ne bi došlo do truljenja, prije zalijevanja provjerite je li ono uopće potrebno. Ako je zemlja ispod površinskog sloja ljepljiva i mokra, odložite navodnjavanje za neki drugi dan. Učestalost zalijevanja ne zavisi samo od vrste biljke, već i od godišnjeg doba, temperature i vlažnosti zraka, kao I količine sunčeve svjetlost. Nepisano pravilo glasi da je zimi cvijeću potrebno malo manje vode nego u toplim mjesecima.