Top 10 stolica koje su ušle u povijest dizajna

| Design |

Barcelona chair- Ludwig Mies van der Rohe i Lilly Reich
Editor's pick by Tea Filipović

Tea Filipović, urednica Design, Lifestyle i Culture rubrika na Wall.hr portalu

Pratite li našu "Design" rubriku, sigurno ste do sada naletili barem na jednu od ovih dizajnerskih stolica koje tada možda niste prepoznali. Kako biste mogli postati pravi dizajn-znalac vrijeme je da vam predstavimo listu od 10 najboljih dizajniranih stolica svih vremena. Sve ih potpisuju čuvena imena i svjetski poznati proizvođači namještaja pa se zbog toga i njihove cijene kreću u rangu od 200 do 3 000 eura.

1. "Glare Chair" -  Filipe Alarcão

Glare Chair - Filipe Alarcão
Glare Chair - Filipe Alarcão

Prva na redu je "Glare Chair" koju potpisuje dizajner Filipe Alarcão.  Izvedena je u visokosjajnom materijalu i dobro se uklapa u trpezarijske prostore, ali veoma efektno deluje i kao pojedinačni komad namještaja. Dimenzije stolice su 80/44,5 cm x 50 cm x 46 cm, dok je njena cijena oko 350 eura.

2. "Triumph Lounge Chair"

Triumph Lounge Chair -
Triumph Lounge Chair -

"Triumph Lounge Chair" je moderna stolica kožnog sjedišta s metalnim nogama. Vrlo je zanimlja unutar bilo koje prostorije zahvaljujući jarkim bojama. Cijena jedne stolice je oko 200 eura.

3. "RAR Rocking Chair" - Charles Eames 

RAR Rocking Chair - Charles Eames
RAR Rocking Chair - Charles Eames

"RAR Rocking Chair" (RAR = rocking armchair rod) je stolica koju potpisuje čuveni Charles Eames, a seže čak iz 1948. godine. Danas, ona je jedna od najprodovanijih i najpoznatijih stolica na svijetu . Proizvodi je Vitra, a njena cijena iznosi oko 350 eura.

4. "Barcelona Chair"- Ludwig Mies van der Rohe i Lilly Reich

Barcelona chair- Ludwig Mies van der Rohe i Lilly Reich
Barcelona chair- Ludwig Mies van der Rohe i Lilly Reich

"Barcelona Chair" je čuvena fotelja koju su dizajnirali arhitekt Ludwig Mies van der Rohe i Lilly Reich za njemački paviljon na Expo izložbi davne 1929. godine. Od 1953. godine ovu fotelju proizvodi kompanija Knoll Inc, a njena cijena iznosi oko 1.800 eura.

5. "Eiffel DSR Chair" - Charles Eames

Eiffel DSR Chair - Charles Eames
Eiffel DSR Chair - Charles Eames

"Eiffel DSR Chair" je dizajnirao također Charles Eames, a njena cijena iznosi 250 eura. Naravno, kao i za ostale stolice, i za ovu je moguće pronaći repliku po nižoj cijeni.

6."Eco chair"

Eco Chair
Eco Chair

"Eco chair" je dizajnerska stolica u jarkoj zelenoj ili žutoj boji, čija cijena iznosi 80 eura.

7. "Orbit Armchair" - Robby i Francesca Cantarutti

Orbit Armchair - Robby i Francesca Cantarutti
Orbit Armchair - Robby i Francesca Cantarutti

"Orbit Armchair" su dizajnirali Robby i Francesca Cantarutti. Ova je stolica pogodna kako za privatne tako i za javne prostore kao što su restorani i barovi. Dimenzije ove stolice su 57 x 48 x 81 cm, proizvodi se u više boja, a njena cijena iznosi oko 110 eura.

8. "Magis Chair" - Konstantin Grčić

Magis Chair - Konstantin Grčić
Magis Chair - Konstantin Grčić

"Magis Chair" je stolica koju je dizjanirao Konstantin Grčic za kompaniju Magis. Pogodna je za vanjsko i unutarnje uređenje.  Cijena iznosi oko 800 eura.

9. "Lounge and Ottoman" - Charles Eames

Lounge and Ottoman - Charles Eames
Lounge and Ottoman - Charles Eames

"Lounge and Ottoman" je svakako svjetski najpoznatija fotelja koju možemo veoma često vidjeti. Ona je djelo čuvenog Charlesa Eamesa, a dizajnirana davne 1940. godine. Izvedena je u drvetu i koži, a se njena cena kreće oko 4.500 eura, ovisi o od odabranim materijalima.

10. "Ghost Chair" - Philippe Starck

Ghost Chair - Philippe Starck
Ghost Chair - Philippe Starck

"Ghost Chair" koju je dizajnirao arhitekta Philippe Starck 2002. godine. Proizvodi je kompanija Kartell, a njena cijena iznosi oko 400 eura. Izvedena od polikarbonata, prozirne strukture, a zbog klasične forme idealno se uklapa u sve moderne enterijere.