Top 10 trendi kuhinja za 2015.

| Design |

Editor's pick by Tea Filipović

Tea Filipović, urednica Design, Lifestyle i Culture rubrika na Wall.hr portalu

Top 10 kuhinjskih trendova u 2015.
Top 10 kuhinjskih trendova u 2015.

U 2015. godini kuhinja se ne gradi samo za kuhanje. Umjesto toga, ona postaje višenamjenska soba koja simultano dopušta stvaranje hrane dostojne najboljih restorana i uživanja u razgovorima s obitelji i prijateljima dok večerate u vrijeme blagdana i proslava. Zato je vrijeme da kuhinju pretvorite u sobu spremnu za dobro kuhanje i još bolje druženje!

Kuhinja u 2015. godini funkcionira kao srce doma, a naglasak je stavljen na učinkovitost, funkcionalnost i naravno, osobni stil, kojeg nikada ne smijete izostaviti. Kako biste ga dobro ukomponirali, pogledajte top 10 trendova koji su poharali moderne kuhinje diljem svijeta u 2015. godini.

  1. Usudite se koristiti jarke boje
Usudite se koristiti jarke boje
Usudite se koristiti jarke boje

To znači da se ne morate bojati dodati malo izražajnije boje u vaš dekor gdje možda ne biste to učinili prije. Ponekad je potreban kontrast kako biste dobiti estetski izgled koji ste željeli – jarke boje su „it“ u 2015. godini.

Pokušajte oslikati svoje ormare u jarku boju koja će sigurno privući znatiželjne poglede. Ključno je  da sve primarne kuhinjske elemente imate u istom modernom stilu te da s jarkim bojama kombinirate svjetlije neutralne tonove.

  1. Industrijska rasvjeta
Industrijska rasvjeta
Industrijska rasvjeta

Vaša kuhinja trebala bi biti dobro osvijetljena kako biste mogli uživati u svojim kulinarskim doživljajima, ali i kako bi mogla pružiti savršeno mjesto za razgovor i druženje. Industrijski stil rasvjete vrlo je popularan u 2015. jer je veoma stilski izražen i masivan.

No kako bi to točno trebalo izgledati? Pa, to varira, ali ovdje možete pronaći neke ključne elemente koje trebate tražiti:

-crni čelik

-nehrđajući čelik

-zaštitna žičana rešetka umjesto svijećnjaka

-prozirno staklo i staromodni stil žarulje

-bakar ili mjed

-zakovice

  1. Industrijski kuhinjski otok
Industrijski kuhinjski otok
Industrijski kuhinjski otok

Za 2015. godinu trendi kuhinja mora biti u industrijskom stilu. Kuhinje preuzimaju novu osobnost zahvaljujući popularnim kulinarskim emisijama koje prikazuju industrijske kuhinje opremljene restoranskim aparatima.

Zato je popularan i kuhinjski otok koji ostaje središte kuhinje, no zahvaljujući tim televizijskim emisijama, otok je pomaknut na drugu razinu. Mobilni kuhinjski otoci sami su zaslužni za njihov uspon u popularnosti – osim što su funkcionalni i učinkoviti, njihovo lako pomicanje s kraja na kraj učinit će vašu kuhinju prostorom otvorenog plana. Stil otoka oponaša industrijski standard s čeličnim naplatcima i policama od nehrđajućeg čelika.

  1. Izuzetna učinkovitost
Izuzetna učinkovitost
Izuzetna učinkovitost

Vrijeme je da se prestanete gubiti u kuhinji, tražeći u mraku skrivene lonce u dubokim ormarima. Vrijeme je širokih ladica koje se lako izvuku i izuzetno su pregledne i osvjetljene. Zaboravite na traženja i guranja svega i svaćega u ormare. Sada ćete točno znati gdje vam je štapni mikser, a gdje cjedilo.

  1. Vertikalni kuhinjski ormarići
Vertikalni kuhinjski ormarići
Vertikalni kuhinjski ormarići

Takve ormariće lako možete pretvoriti u one horizontalne ili pak postaviti udlage koje će služiti kao savršeno posložen set začina ili posuda za tjesteninu. Kako god bilo, morate ih ukomponirati u svoju kuhinju jer bi vam za mnogo stvari doista mogle biti uslužne.

  1. Kuhinjski otok u drugoj službi
Kuhinjski otok u drugoj službi
Kuhinjski otok u drugoj službi

Kuhinjski otoci postaju više nego stanica za posluživanje u 2015.godini. Od ove godine oni postaju kućni i dizajnerski namještaj. Razmislite da uključite staklo ili ogledalo na vrata ormarića koji se nalazi na otoku ili obnovite stari barski stol dodajući mu niže police za pohranu. Bez obzira na stil koji ste izabrali, počnite gledati na otok kao stilsku izjavu.

  1. Kuhinjski pod
Kuhinjski pod
Kuhinjski pod

Prema arhitektu Stephenu Altonu, porculanski će pod biti popularan izbor ove godine, a posebno za one koji su na ograničenim proračunima. Dostupan u raznim bojama, uzorcima i tekstura, porculan traje jako dugo, ako ne i duže od mnogih drugih podnih proizvoda unatoč slikama koje imamo u glavi o finom porculanu koje puca pri samom spomenu. Za one s debljim budžetom proračunima, popularan je pod kakav vidimo na slici iznad.

  1. Pločice posvuda
Pločice posvuda
Pločice posvuda

Razmislite o sitnim pločicama iznad vašeg sudopera – one su korisne na nekoliko razina. Ne samo da pružaju površinu koja je otporna na vodu, nego i omogućavaju jednostavno čišćenje te su veoma ugodne oku. Šarene pločice iznad sudopera dat će vašoj kuhinji zabavnu notu koja vam omogućuje da se uključe i odvažne nijanse za koje možda nećete biti dovoljno hrabri da isprobate na primarnim zidovima. Pločice će pridonijeti životu u kuhinjski dekor kojeg tamo jednostavno nije bilo prije.

  1. Mjed (mesing) se vratio!
Mjed (mesing) se vratio!
Mjed (mesing) se vratio!

Sjaj detalja mesinga može pretvoriti vašu kuhinju u vrlo elegantan prostor. Razmislite o sjajnim mesing privjescima, mesing ručkicama, šipkama i mesing ukrasnim detaljima. Ako vam se to sve previše sjaji za vap ukus ukus, pokušajte s detaljima napravljenim od bakra. Bilo kako bilo, ovi su zlatni metali veoma in.

  1. Kuhinja postaje pametna
Kuhinja postaje pametna
Kuhinja postaje pametna

Kuhinja doista postaje pametna: od pametnih kuhala koja se spajaju s mobilnim aplikacijama i pomažu vam kuhati do niza ostalih gadgeta koji brinu o vašim namirnicama. No kako biste se mogli brinuti o svojoj tehnologiji, a da pritom ne uništavate dekor, jedna od najboljih ideja je da svoje punjače i uređaje sakrijete u jednu od ladica u vašoj kuhinji te tako sačuvate pesprijekoran izgled vaše nove trendi kuhinje.