Vozilo budućnosti - Koncept Toyota FV2

| Lifestyle |

Kompanija Toyota predstavila je konceptni automobil FV2 koji može "čitati" emocije vozača i njegove ekspresije lica čime se ojačava veza između čovjeka i stroja. Radi se o hibridu automobila i motocikla koji ima tri kotača i jedno sjedišta. Iz Toyote tvrde da se vozilo "emotivno i fizički povezuje sa vozačem, zbog čega ga je, što se više koristi, sve zabavnije voziti".

Automobil "čita" emocije vozača praćenjem glasa i njegovih izražaja lica, pa na osnovnu njih prepoznaje u kakvom je raspoloženju vozač te mu se prilagođava. Vjetrobransko staklo je opremljeno futurističkim ekranom koji mijenja boju ovisno o raspoloženju vozača. Ako je vozač nervozan ili uzbuđen, postati će crven i na taj način će upozoriti ostale vozače. Vjetrobransko staklo također daje informacije o stanju u prometu, kao i informacije o sigurnosti.

Toyota koncept FV2

Cilj tehnologije u ovom automobilu je da bude efikasan suvozač. Vozilo bilježi povijest vožnje i prilagođava se performansama vozača. Svjetlosni ekran na vjetrobranskom staklu ne zaokuplja pažnju vozača nego mu pomaže da se fokusira i bude oprezan tijekom vožnje.Koncept FV2 koristi drugačiji način upravljanja u odnosu na standardne automobile. Vozač se naginje na stranu kako bi skrenuo, a za kretanje naprijed i natrag, kao i za kočenje, koriste se pokreti naginjanja naprijed i natrag. Vozilo nema upravljač i papučice za gas i kočnicu.