Upoznajte najluđe taxi vozače New Yorka

| Travel |

Taxi New York

Taxiiii, taxi”, povičem kao svaki pravi Njujorčanin na križanju 46th Streeta i 8th Avenuea, a uz mene još dvoje prijatelja, brat i sestra, koji rukama po zraku mašu svakom taxiju koji prođe pored nas u nadi da će se koji zaustaviti. Mašemo tako  punih 10 minuta, već smo nestrpljivi jer želimo što prije stići do kluba nedaleko od nas. Naposljetku, zaustavlja se žuti taxi i mi se brže bolje potrpamo unutra – i onda kreće show. Doslovno. Taksist nas je pitao za adresu i nakon toga pojačao glazbu do daske te nagazio na kočnicu. Mi smo se pogledali u čudu i počeli se smijati, na što se on još više počeo smijati i dizati ruke u zrak. Mi smo već bili u dobrom raspoloženju tako da smo se dobro uklopili u atmosferu. On se derao u sav glas, kao da i on ide van s nama. Nije mu bio ni kraj smjene pa da se veseli završetku. Ne znam što je njemu bilo, ali znam što je nama bilo lol.

Bilo kuda taxi svuda

Mislila sam da je to bila najluđa vožnja taxijem ikad, sve do prije dvije godine. Nakon posla, kolega i ja smo odlučili podijeliti taxi do doma. Stajali smo na Šestoj aveniji i mahali neumorno rukom po zraku. Svaki put poskočiš kad pomisliš da se jedan zaustavlja baš za tebe, a ono daje samo žmigavac da skrene u ulicu pored tebe. Moraš ga počastiti s jednim “haiku” pozdravom i tako u nedogled. Moram priznati da me na početku bila sramota svaki put stajati tako na ćošku i mahati taxiju, a kamoli da vičem. Sad samo što ne zazviždim. Čim smo sjeli u taj taxi primijetili smo da je taksist pričljiv što inače nije čest slučaj. Neki te znaju ispitivati kao da si na ispovjedi, a svaka ta ispovijed započinje s pitanjem odakle si. Pa onda ovaj misli da sam iz Rusije pa onda objašnjavaj da nije to to pa da bi došli do toga da je on služio vojsku u bivšoj Jugoslaviji da prati nogomet da se umiva samo hladnom vodom pa da ima sedmero djece u Indiji… A VEĆINA njih misteriozno telefonira ili s Afrikom negdje ili opet u Indiju. Znači, 3 ujutro oni na telefonu. Katkad ne znaš da li priča s tobom ili s familijom ili tko zna već s kim, a ne daj Bože da svira radio jer onda neće moći čuti što mu ovi pričaju s druge strane bare. Neki ponekad slušaju misu, neki monolog ljute žene ili pak zovu frendove iz srednje da vide kako doma ide prodaja remena po placu. Fascinantno. Nisam ni sigurna pričaju li putem Vibera, WhatsAppa ili nečeg trećeg, ali ti ljudi su available u svako doba. Uglavnom mi je drago da su zadubljeni u svoje pozive, nego da me ispituju što sam danas jela i pričaju o tome da li pada kiša u Kolumbiji ili sja sunce u Rusiji. Ne volim small talks. I da, ne volim one taksiste koji otvore sve prozore. Znam da si cijeli dan u tom autu, da jedeš, piješ, pišaš u njemu (vidjela sam to, ne pitaj kako), ono suosjećam tvoju patnju, ali vani je ledeno, a on vozi s otvorenim prozorima i još me čudno pogleda u retrovizoru kad mu kažem da zatvori. Come on. To je valjda karma budući da ja njih sve izmaltretiram kad idem doma sva vesela iz nekog diskača.

Bilo kuda taxi svuda

Uglavnom, da se vratim na onog taksistu što je bio pričljiv. Kolega i ja s posla, pratiš? On se predstavio kao novinar iz Indije i njegovo ime je Golam.  Naravno voli sve što vole mladi. Ovakvog još nismo imali. Kaže bio je svugdje po svijetu, ali nema grada kao što je New York i da ovdje želi ostati, da uživa u svom poslu. Kako je završio s tom rečenicom odvrne glazbu na najjače i počne plesom mrdati cijeli autom. Objeručke je prihvatio volan i počeo se njihati skupa s cijelim automobilom. Mi smo prasnuli u smijeh dok se pokušavamo uhvatiti za bilo što da ne poletimo po taxiju. Smanji on glazbu i pita da li nam se sviđa – još nismo ni odgovorili, on opet pojača nazad glazbu i počne pjevati u sav glas. Zvijezda Granda. Kad smo pomislili da nas je počeo ignorirati, naglo se okrene prema nama i pita: “Znate koliko ja imam followersa na Instagramu?”, mi bubamo brojeve, a on ponosno kaže 3 tisuće (sada ima preko 7 tisuća). Pitam ga znatiželjno: „Kako to?” Počinje on objašnjavati kako on sve svoje putnike slika te napiše kratku priču o njima i objavi ih na svom profilu. „Želim i vas tako”, kaže on. Ja si mislim da kako ovaj bulazni i tko to radi, ali ajde pristanemo mi uz smijeh i kreveljenje pa će možda i zaboraviti do kraja puta. Kada smo došli do destinacije i platili, izašao je van iz taxija i povikao: „Ajde budite sad smiješni, super ste par!” I okinio sliku za svoj Instagram koju je i objavio. Sva sreća, inače nam nitko ne bi povjerovao kakvu smo vožnju imali. Otada ga nisam vidjela, niti se vozila s njim (mislim na taksista), ali ga redovno pratim na Instagramu, baš kao i njegove putnike iz cijelog svijeta sa zanimljivim pričama. No dijelim neki dan uber pool s …

With love Agatha

Bilo kuda taxi svuda