U potrazi ste za smještajem u Americi? Evo što morate znati!

| Travel |

Smještaj u Americi

Puno vas se sprema i ovoga ljeta preko bare zaraditi koji dolar viška kako bi mogli raditi jednu od najljepših stvari u životu – putovati. Da sad ovo ne bi bilo samo isprazno blebetanje o putovanjima, napisat ću vam par savjeta kako pronaći smještaj u Americi. Najbolje bi bilo imati neku rodbinu ili prijatelja/icu ovdje pa se preko njega/nje uvališ negdje. Znate kako sam ja našla svoj prvi smještaj u New Yorku? Preko frenda koji je već živio ovdje. Simple as that. To nažalost često nije slučaj pa treba dobrano zasukati rukave.

Hvala Bogu na internetu i društvenim mrežama, fakat ću se večeras pomoliti za to jer ne znam više kako bismo funkcionirali bez njih. Najbolje je objaviti na svom profilu post u kojem tražiš pomoć oko potrage smještaja jer nikad ne znaš tko ti može pomoći. Isto tako, ako si član određenih grupa na Facebooku ili na Instagramu napiši post, pitaj ljude. Nemoj se ustručavati. Word of Mouth ima nevjerojatnu moć. Od presudne važnosti je vrijeme koje planiraš biti na određenom mjestu. I, naravno, tvoj budžet.

Smještaj u Americi

Za sve one koji ostaju po nekoliko dana, najjednostavnija opcija su hoteli ili hosteli i to tipa negdje po Queensu i Brooklynu jer su puno jeftiniji od onih na Manhattanu, a nisu tako daleko. Osobno nemam iskustvo s hostelima po New Yorku, ali u Miamiju i na Havajima da. Jako dobro iskustvo ako niste fancy guza jer vam se može dogoditi da sobu dijelite s 4 do 6 nepoznatih ljudi za samo 25 dolara po noći. Hosteli su super jer upoznate hrpu ekipe s kojom možda možete nastaviti putovati po Americi ili razmijeniti kontakte ako idete u njihovu zemlju u posjetu. Osoblje su uglavnom lokalci koji su te voljni čak strpati u svoje velike džipove i odvesti na mjesta za koja nikad nisi čuo, a predivna su. Samo moraš čuvati svoje stvari na sigurnom. Hoteli su sigurni, ali su dosadni. Toliko o hotelima lol. Noć u hotelu se kreće od 100 dolara pa na gore.

Smještaj u Americi

Ako ostaješ po nekoliko mjeseci onda imaš nekoliko dobrih opcija kako pronaći smještaj. Jedna od njih je Air bnb ili craiglist.com/sublets opcija. Vjerujem da već mnogi znaju, ali fakat tamo možeš pronaći lika koji putuje u Europu na 3 mjeseca i ostavlja ti cijeli namješteni stan na 3 mjeseca. Provjereno na vlastitoj koži. Preko te opcije možeš pronaći i stan i sobu. Jedino će ti trebati depozit koji je u visini rente, što nekad zna biti dosta, ali barem ne moraš kupovati namještaj. Najbolje da već imaš ekipu s kojom tražiš stan. Depozit je nešto sasvim normalno ovdje tako da gdje god kreneš morat ćeš ga dati, pa čak i u hotelima. Stanovi ili sobe se iznajmljuju nenamješteni. Ja sam nekad znala iznajmiti stan i spavati na luft madracu za 30 dolara. To je onaj što mi nosimo dolje na more. Stvari su mi znale biti u koferu po par tjedana i preživjela sam. Airbnb ima sličan koncept, samo što je on čak dostupan po cijelome svijetu. Postoji i couch surfing gdje dijeliš dnevni boravak s domaćinom kuće. To još nisam probala, ali frendica mi stalno tako putuje i ima super pozitivno iskustvo.

Smještaj u Americi

I još jedna stvar, New York nije Manhattan, ok? Odi u Brooklyn ili Queens, platit ćeš puno manje za smještaj, ma za sve. Doživjet ćeš pravu američku avanturu vožnjom u subwayu ili gubljenjem po subwayu (što je uptown, što je downtown na karti) ili pranje veša u nekoj od lokalnih laundryja s ljudima iz cijelog svijeta. Za nas Hrvate je super popularna Astoria u Queensu. Baš pravi europski kvart. Ima nas ovdje brdo i sigurno ti netko od njih može pomoći s potragom smještaja. Ako bježiš od Hrvata u Americi, onda barem možeš ovdje navratiti na dobru rakiju ili ćevape. I ne zaboravi moć socijalnih mreža, šalji poruke svim frendovima koji su već bili ovdje ili koji već znaju nekoga ovdje. Možda otkriješ da je netko već ovdje pa možete udružiti snage u potrazi za smještajem. Nemoj se nervirati jer pronaći smještaj u New Yorku je nešto poput dobitka na lotu. Zato budi otvoren za sve opcije. Naoštri se pozitivnom energijom i naravno novcima te shvati to sve kao jednu avanturu. Hej, ja sam čak jednom spavala na aerodromu u San Franciscu jer nisam stigla pronaći smještaj. Nema uzbudljivijeg nego prespavati jednu noć na nekoj od plaža ili kolodvora diljem Amerike, svaki pravi putnik to mora iskusiti barem jednom.

With love Agatha