Top 7 zdravih savjeta za koje još niste čuli!

| Lifestyle |

Editor's pick by Tea Filipović

Tea Filipović, urednica Design, Lifestyle i Culture rubrika na Wall.hr portalu

Zdravi savjeti za koje niste čuli

Uz gotovo svakodnevne nove studije koje otkrivaju nove dokaze da ono što znamo i kako živimo zapravo nije dobro, lako se možemo naći unutar virtualnog minskog polja na kojem se nalaze savjeti koje bismo ili ne bismo trebali implementirati u svoj vlastiti život. Nalazimo se usred rata protiv šećera, loših ugljikohidrata, crvenog mesa i njegovih prerađevina, no taj nam je rat dobro poznat.

Danas vam donosimo iznenađujuće znanstvene dokaze i obrate za koje ste mislili da su provjerena dogma, ali ste se poput nas prevarili. U nastavku saznajte 7 potpuno novih zdravih savjeta koji nisu izmišljeni, već nedavno i znanstveno dokazani.

1. Noćni zalogaji nisu loši kao što se govori.

Kasna večera

Godinama smo vjerovali da je obrok prije spavanja loš za naše zdravlje, ali nova istraživanja dokazuju suprotno. U stvari, kasni noćni zalogaj (ili dva) mogu vam zapravo pomoći zaspati te da se probudite svježi. Kvaka je, naravno, o vrsti zalogaja. Ispostavilo se da nam je potrebna energija za spavanje, stoga zalogaj prije sna zapravo smiruje i usporava otpuštanje hormona gladi zbog kojeg se pohranjuje masnoća. Naravno, slatke poslastice poput čokolade ili sladoleda ne smiju biti na meniju, ali ugljikohidrati poput integralnog kruha, povrća bez škorba, kokica i voće su definitivno preporuka. Naravno i proteini mogu pomoći u oporavku mišića tijekom noći, a i esencijalna aminokiselina nazivana triptofan korisna je za spavanje.

2. Prženje povrća iznenađujuće je zdravo.

Zaboravite na pošast od koje bježite na svakom jelovniku zvanoj „prženje“ i/ili „pohanje“. Nedavno je istraživanje na sveučilištu u Granadi dokazalo da je povrće prženo u maslinovom ulju zadržalo daleko više korisnih sastojaka nego kada je kuhano. Da, dobro ste pročitali. Ključ je da koristite kvalitetno maslinovo ulje jer ono stvara višu razinu prirodnih fenola koji sprječavaju kronične degenerativne bolesti poput raka, dijabetesa i makularnih degenarcija (bolesti koje uzrokuju sljepoću). No, kako god, kalorija ipak ne nedostaje u prženju.

3. Postite li, mogli biste živjeti puno duže.

Dovoljan je i jedan dan u tjednu i zaboravite na brojanje kalorija ostalih dana!

4. Biti mršaviji ne znači da ste zdraviji.

Nemojte kretati na dijetu ako vam je u interesu samo izgubiti kilograma – to je daleko veća šteta nego korist. Nedavna su istraživanja pokazala da mršavljenje ne  može popraviti vaše biomarkere poput krvnog tlaka, razine glukoze i triglicerida, čak štoviše, dokazala su da prekomjerna tjelesna težina može zaštiti vaše zdravlje. Iako smo jako skeptični oko ovog podatka, nedavna analiza od gotovo 100 studija koje su obuhvatile oko 3 milijuna ljudi, pokazala je da je niža stopa smrtnosti među ljudima s prekomjernom težinom te blago pretilima. Među dijabetičarima u posljednje dvije godine, veća je smrtnost mršavijih ljudi. No, važno je naglasiti da je ključna umjerenost u svemu pa tako i u hrani te je da zdravlje koje uključuje takvu prehranu i fizičku aktivnost, važnije od samog fizičkog izgleda.

5. Sreća nije ključ do boljeg zdravlja - vi ste ključ, a sreća je nuspojava zdravlja.

Sreća

6. Mladost ipak nije na vašoj strani.

Kada ste mladi, čini vam se kao da možete jesti bilo što. Zahvaljujući (obično) jako dobrom metabolizmu i aktivnom načinu života, možete se izvući s lošom prehranom. Međutim, novo istraživanje pokazuje da mladost nije izgovor za loše prehrambene navike. U stvari, vaša budućnost i dugoročno zdravlje ovisi o zdravom izboru kao mlade osobe. Ako želite spriječiti bolesti srca i kalcificiranje arterija u starosti, onda je presudno jesti više od pet porcija voća i povrća dnevno kao mlada odrasla osoba. Studija sugerira da ono što jedemo kao mlada osoba može biti jednako važno kao i ono što jedemo kad ostarimo.

7. Jedna jabuka dnevno doista drži doktora podalje.

Jabuke

Antioksidativna svojstva jedne svježe jabuke jednaka su dozi vitamina C od 1500 miligrama kakvu pronalazimo u dopunama prehrani, a kora jabuke djeluje kao antikancerogeno sredstvo.